„Ziekenhuizen zetten onverzekerden op straat"
UTRECHT (ANP) – Ziekenhuizen zetten steeds vaker onverzekerden op straat. Twee Rotterdamse artsen zeggen dat in het blad Medisch Contact dat vrijdag is verschenen.
Volgens de dokters M. Kok, die hulp biedt aan illegalen, en huisarts F. Sikken worden patiënten zonder identiteitsbewijs en/of verzekeringsbewijs bij de balie van het ziekenhuis al weggestuurd zonder dat iemand heeft beoordeeld of de patiënt dringend medische hulp nodig heeft.Een niet nader genoemd Rotterdams ziekenhuis zou zelfs tegen de artsen hebben gezegd dat ze geen onverzekerden meer mogen doorverwijzen.
Volgens de regels heeft iedereen, ook onverzekerden, recht op acuut noodzakelijke hulp. De twee artsen stellen dat niemand precies weet wat de definitie is van die noodhulp.
De twee artsen vinden dat de Tweede Kamer een oplossing moet bedenken voor de problemen van de onverzekerden.
Sinds begin dit jaar de nieuwe zorgverzekeringswet is ingevoerd, kunnen ziekenhuizen geen beroep meer doen op een pot voor hulp aan onverzekerden. Als ze onverzekerden helpen, draaien ze zelf op voor de kosten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit, volgens een woordvoerder, al langer voor de invoering van een waarborgfonds. Uit dit fonds zouden ziekenhuizen kunnen worden betaald voor hulp aan mensen, zoals bijvoorbeeld illegalen, zonder ziektekostenverzekering.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft een paar maanden geleden gezegd een waarborgfonds in te zullen stellen als blijkt dat het aantal onverzekerden door het nieuwe systeem enorm is gestegen. De Tweede Kamer had hier met klem op aangedrongen.