„Camera’s halen homo’s uit de anonimiteit”
JOURE - „We hebben hier schoon genoeg van. Dit moet gewoon uit zijn.” Het college van de Friese gemeente Skarsterlân is vastbesloten een eind te maken aan de overlast van vrijende homo’s in het natuurgebied De Uilesprong bij Sint Nicolaasga.
„Het is een prachtig dagrecreatiegebied bij het Tjeukemeer, waar op een mooie dag honderden mensen zonnen, zwemmen, surfen of balspelen doen. Dat verdraagt zich niet met de activiteiten van homoseksuele mannen die hier contact met elkaar zoeken”, zei burgemeester G. J. Kuiper vanmorgen desgevraagd.Op verzoek van de gemeente heeft Rijkswaterstaat de bosjes rond het parkeerterrein langs de snelweg gesnoeid. Daardoor verplaatste de overlast zich echter naar het natuurgebied. „We hebben een hek geplaatst voor de bosjes die bleven staan. Je kunt nu eenmaal niet alles snoeien, want dan heb je geen natuurgebied meer.
Die maatregelen blijken niet afdoende te zijn. Sinds vorig jaar is De Uilesprong tussen zonsondergang en zonsopgang verboden terrein. Dat werkt goed. Bij mooi weer komen de mannen echter ook overdag. De toeristen treffen niet alleen condooms en andere rommel aan, maar zien ook dingen gebeuren die ze niet willen zien.”
Het is niet het enige terrein in de gemeente Skarsterlân waar overlast van cruisende homo’s bestaat. „Maar het probleem is hier wel het urgentst. Nu het mooier weer is, neemt het aantal klachten hand over hand toe. Daarom hebben we gezegd: Het moet afgelopen zijn. De politie gaat eerst strenger controleren. Je moet echter bepaalde seksuele handelingen constateren en dat is voor de agenten lastig en ook niet plezierig.
Als de extra controles niet helpen, zullen we minder orthodoxe maatregelen moeten nemen: een beveiligingsbedrijf inhuren om foto’s te nemen en de mannen te filmen. Of we noteren de kentekennummers van de auto’s, achterhalen de identiteit van de eigenaars en stellen hun thuisfront op de hoogte. Typerend voor de meesten van deze mannen is dat ze anoniem willen blijven. Als dat niet meer lukt, blijven ze hopelijk weg.”
In hoeverre het filmen en fotograferen zich verdraagt met de privacywetgeving, heeft Kuiper niet laten onderzoeken. „Ik heb er geen trek in om eerst in allerlei regels verstrikt te raken. Er moet wat gebeuren, dus we gaan het gewoon proberen. Als iemand daartegen wil procederen, moet hij dat maar doen.”
Het college van Skarsterlân heeft overwogen de homo’s een terrein toe te wijzen. „Net zoals de naaktrecreatie gereguleerd werd door er bepaalde stranden voor aan te wijzen. Maar dit is heel wat anders. Het gaat hier om seksuele handelingen. Het gaat ons te ver om een gebied te reserveren waar dat legaal in het openbaar mag gebeuren.”