Laatste kans op gratis vervanging asbestweg
ARNHEM (ANP) - Eigenaren van mogelijke asbestwegen in Gelderland en Overijssel hebben vanaf maandag nog vijf weken de kans om hun weg voor kosteloze sanering aan te melden bij het ministerie van Milieu. Dat hebben de provincies dinsdag bekendgemaakt.
De problematiek van asbestwegen is in de beide oostelijke provincies groter dan elders in het land, omdat in Goor en in Harderwijk asbestfabrieken hebben gestaan. Tal van wegen zijn met afval van de asbestproductie verhard en blijken nu een risico voor de gezondheid.In het Overijsselse Goor stond asbestfabriek Eternit. Eind 2005 bleek uit een onderzoek, dat in de omgeving van het Twentse plaatsje tussen 1989 en 2003 dertig mensen zijn overleden na blootstelling aan met asbest verharde wegen. Long- en buikvlieskanker komen rond Goor veel vaker voor dan normaal en kunnen veroorzaakt worden door contact met asbest.
Milieuonderzoeksbureau Geofox is bezig met een inventarisatie van de al bekende problematiek in de omgeving van Eternit en Asbestona (Harderwijk). Maandag maakt het bureau bekend wat de sanering van die wegen gaat kosten.
Op die dag opent staatssecretaris Van Geel (Milieu) een tijdelijk asbestloket in Harderwijk. Eenzelfde loket gaat in de gemeente Hof van Twente open, terwijl mensen verdenkingen van asbest via internet kunnen melden op www.meldasbest.nl.
Aangemelde wegen en terreinen worden onderzocht. Bij het aantreffen van asbest volgt een bodemonderzoek en eventuele sanering op kosten van het Rijk. Op 1 januari 2010 moeten alle wegen schoon zijn. Wie verzuimt een met asbest verharde weg aan te melden en na 1 juli door de VROM-inspectie wordt betrapt, wordt strafrechtelijk vervolgd, aldus de provincies. Bovendien moeten de eigenaren van niet-aangemelde wegen zelf opdraaien voor de kosten van schoonmaak en vervanging.