Hoofdrolspelers in de zaak-Holleeder
Donderdagmorgen is de rechtszaak begonnen tegen Willem Holleeder, die volgens justitie vier vastgoedhandelaren heeft afgeperst. De hoofdrolspelers op een rij.
Willem Holleeder
De 57-jarige hoofdverdachte, bijgenaamd de Neus. Wordt behalve van afpersing verdacht van het witwassen van de opbrengst, bedreiging en „misdrijven tegen het leven.” Holleeder kidnapte in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Moest daar in 1987 elf jaar voor zitten. Geldt sinds zijn vrijlating in 1992 als een van de meest gevreesde criminelen in de onderwereld van Amsterdam. Medecrimineel John Mieremet was de andere hoofdverdachte in deze afpersingszaak. Hij werd in november 2005 in Thailand geliquideerd. Andere ’zakenpartner’ Sam Klepper liet in 2000 het leven bij een liquidatie.Bram Moszkowicz
Topstrafrechtadvocaat (45), verdedigt Holleeder. De jongste telg uit een succesvolle juristenfamilie, waarvan vader Max de bekendste is. Hij nam cliënt Holleeder over van zijn vader. Trad ook al eens op als raadsman van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse.
Andere advocaat in de zaak is Jan Hein Kuijpers, die medeverdachte Marcel K. verdedigt. Beide advocaten betichtten justitie ervan „een vies spelletje te spelen” in deze zaak. Volgens Moszkowicz probeert justitie hem neer te zetten als een verlengstuk van Holleeder.
Koos Plooy en Fred Teeven
De crimefighters van het openbaar ministerie. Leiden het onderzoek naar Holleeder. Plooy (43) werd bekend door de zaak tegen Volkert van der G. de moordenaar van Pim Fortuyn, en de vervolging van de Hofstadgroep.
Teeven (47) vervolgde grote criminelen als Mink K. en Johan V., alias De Hakkelaar. Na een mislukte carrière als Tweede Kamerlid keerde hij in 2002 terug bij het parket. Behaalde met Plooy successen in de zaak tegen de Hofstadgroep. Kreeg ook twee Afghaanse generaals en de Nederlandse chemiehandelaar Frans van Anraadt achter de tralies, voor oorlogsmisdaden.
Willem Endstra en Kees Houtman
Twee geliquideerde Amsterdamse vastgoedhandelaren. Endstra werd door justitie in verband gebracht met beleggingen met crimineel geld. De twee hadden contact met rechercheurs over de afperspraktijken van Holleeder. Onlangs werd de 200 pagina’s tellende verklaring van Endstra aan justitie (de Endstratapes) door Het Parool gepubliceerd. Deze verklaringen vormen de start van het onderzoek. De twee deden echter nooit aangifte, net zomin als de andere twee slachtoffers in deze zaak. Endstra werd in mei 2004 doodgeschoten, Houtman in februari 2005.
Andere slachtoffers van afpersing, en nog in leven, zijn vastgoedhandelaar Rolf Friedlander, en John Wijsmuller. Friedlander was een bekende van Endstra, de ander was diens oud-zakenpartner.
Het feit dat geen van hen aangifte tegen Holleeder wil doen, is een veeg teken. Wijsmuller weigert bijvoorbeeld nog steeds te getuigen, ondanks dat justitie acht andere getuigenverklaringen en ondersteunend financieel bewijs heeft tegen Holleeder.
Jan Dirk Paarlberg
Vastgoedhandelaar, met een vermogen van tientallen miljoenen euro’s. Geen slachtoffer in de zaak-Holleeder, maar verdachte. Volgens justitie heeft hij de crimineel geholpen met het witwassen van afpersingsgeld. Paarlberg ontkent dit.
Handlangers
Marcel K., volgens justitie Holleeders financiële man.
Dino S. en Stanley H., volgens Endstra twee topmannen uit de Holleedergroep. In het dossier worden ze „de killers van Holleeder” genoemd. Zouden ook betrokken zijn bij de afpersingen. De laatste twee gelden niet als officiële verdachten, hoewel de politie ze wel in de gaten houdt.
Medehandlanger Servet Y. is wel een van de zeven verdachten. Hij zou hebben geholpen bij de afpersing van vastgoedhandelaar Wijsmuller. Y. was opgepakt, maar is sinds maart voortvluchtig, sinds hij toestemming kreeg om naar de begrafenis van zijn vader te gaan.
Getuigen
Twee anonieme getuigen, die te boek staan als ”A” en ”C”. Blijven anoniem wegens bedreigingen.
Eerdere getuige ”B” viel af. Het ging mogelijk om de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Deze werd vorige maand geliquideerd. Vier dagen erna maakte justitie bekend dat ”B” als getuige afviel.