Binnenland

Landelijke bestrijding processierups moet stoppen

BREDA - De bestrijding van de eikenprocessierups versnippert. Een landelijke expertgroep staakt de meeste activiteiten door geldgebrek. Intussen verbreidt de rups zich verder over het land.

Binnenlandredactie
11 May 2006 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

De Expertgroep Eikenprocessierups „kan het niet meer waarmaken” om de rups, die ieder jaar duizenden klachten veroorzaakt, landelijk te bestrijden. Dat heeft de groep woensdag bekendgemaakt.Oorzaak van de neergang is geldgebrek. De expertgroep, die gecoördineerd wordt door het Bureau Medische Milieukunde van de GGD’en Brabant en Zeeland, kan zijn taak niet meer naar behoren uitvoeren, zegt hij zelf, doordat de overheid geen geld wil geven. „Geen van de overheden voelt zich echt direct verantwoordelijk voor het probleem, ondanks het feit dat de rups zich steeds verder uitbreidt over Nederland.”

De opmars van de eikenprocessierups gaat gestaag door. Dit jaar is de rups voor het zestiende achtereenvolgende jaar aanwezig in Nederland. Het verspreidingsgebied is in die tijd ieder jaar groter geworden. Zeker acht provincies hebben intussen met de rups te maken, die door zijn duizenden brandharen met name veel huidirritaties veroorzaakt bij de mens.

De expertgroep klopte eerder bij het Rijk aan om geld voor een centrale bestrijding van het probleem, maar volgens het Rijk ligt de verantwoordelijkheid bij lagere overheden. De provinciale koepelorganisatie IPO weigerde vorige maand eveneens een bijdrage, omdat de rups nog niet in alle provincies voorkomt. Ook een verzoek aan gemeenten om 500 euro per gemeente beschikbaar te stellen, leverde volgens de expertgroep nauwelijks respons op.

Het late begin van de lente dreigt te leiden tot ongekende overlast door de eikenprocessierups. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met die van 1996, toen een plaag veel problemen veroorzaakte in de Peel en de Kempen. Inmiddels omvat het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups 200 gemeenten in vijf provincies: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. De eerste rupsen kruipen daar nu pas uit hun eitje, maar ze vinden meteen voldoende voedsel en kunnen een goede start maken, waarschuwt deskundige dr. H. Jans.

Op het piekmoment van de plaag in juli 1996 had een op zes bezoeken aan een huisarts in Midden- en Zuidoost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg te maken met de processierups. Klachten worden veroorzaakt door de brandhaartjes van de rups die uit bomen vallen of rondwaaien. Het gaat om benauwdheid, koorts en huid- en oogirritaties.

Jans zegt dat het belangrijk is dat bestrijders nu op pad worden gestuurd en zich concentreren op de plaatsen waar veel recreanten komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer