Onderzoek naar mogelijke misstanden jeugdinrichting
DEN HAAG (ANP) – De Inspectie Jeugdzorg doet sinds januari onderzoek naar mogelijke wantoestanden in de jeugdinrichting Harreveld. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdagavond in een reactie op een uitzending van het televisieprogramma Netwerk.
Volgens de actualiteitenrubriek worden er in Harreveld kinderen mishandeld, bedreigd en verkracht door groepsgenoten. Ook hebben minderjarige pupillen seks met hun begeleider en worden veel jongeren met ernstige gedragsproblemen niet of nauwelijks behandeld. Netwerk baseert zich daarbij op eigen onderzoek en gesprekken met (ex–)medewerkers, jongeren en hun ouders.Advocaat R. Hörchner heeft eerder op de dag namens een minderjarige pupil aangifte gedaan tegen de inrichting, omdat zijn cliënt stelselmatig werd bedreigd en mishandeld. Volgens de advocaat heeft Harreveld de veiligheid van de jongen onvoldoende gewaarborgd.
Ook heeft hij aangifte gedaan tegen de drie minderjarige jongens die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan de mishandeling. Die zouden bovendien lange tijd seks hebben gehad met de vaste begeleider van het slachtoffer. De mentrix zou daardoor chantabel zijn geworden, waardoor er nooit door haar werd ingegrepen. De vrouw, die niet meer in de jeugdinrichting werkt, zou ook drugs mee naar binnen hebben genomen. De Inspectie Jeugdzorg verwacht binnen twee weken klaar te zijn met haar onderzoek. Aanleiding daarvoor waren „eerder signalen” over mogelijke misstanden in Harreveld, waar het ministerie van Justitie een deel van de behandelplaatsen financiert. Op de locatie in Harreveld zitten moeilijk te behandelen jongens tot 24 jaar, onder wie seksueel ernstig gestoorde kinderen.
Tom Hof, een voormalig afdelingshoofd die tot februari dit jaar bij Harreveld werkte, luidde de noodklok omdat ouders moeten weten waar hun kinderen terecht komen. Volgens hem komen de medewerkers amper aan behandelen toe. „Je bent alleen maar bezig met puinruimen”, zei Hof. Hij vertelde dat er jongeren zijn mishandeld en dat een jonge pupil seksueel is misbruikt en verkracht door groepsgenoten. Ook is het er volgens Hof onveilig voor het personeel en doet de inrichting lang niet altijd aangifte van ernstige delicten.
Justitie zegt de signalen zoals Netwerk die naar buiten bracht, serieus te nemen. Gezien de problematiek van de jongeren, zijn incidenten echter nooit volledig uit te sluiten, aldus de woordvoerder. De aanpak is er volgens hem altijd op gericht dat te voorkomen. De inrichting heeft na een „grondige analyse” diverse verbeterplannen gemaakt, die gezamenlijk tot een „noodzakelijke cultuuromslag” moeten leiden. Daarbij gaat het onder meer om een gedragscode voor medewerkers, een eigen mbo–opleiding voor groepsleiders en de instelling van een externe klachtencommissie.
Vorige week nog meldde het ministerie dat een groepsleidster van Harreveld was ontslagen, omdat ze een relatie had met een pupil. In december vorig jaar kwam de inrichting in het nieuws toen bleek dat er te veel seksuele contacten tussen pupillen onderling zijn, onder meer op de afdeling voor seksuele delinquenten.