Binnenland

Gelderland kijkt niet op van nieuwe politieke soap

De Gelderse politiek kijkt nauwelijks nog op van de nieuwe verdachtmakingen aan het adres van onder meer oud-gedeputeerde W. Scheerder. Dinsdag werd bekend dat Scheerder zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan corruptie rond zijn bruiloft in juli 2000. De fracties vrezen voor het imago van Gelderland.

Margit Spaak (ANP)
10 July 2002 10:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

„Dit kan er ook nog wel bij”, is de reactie van H. de Vries, voorzitter van de grootste fractie in de Staten, het CDA. Hij benadrukt dat niet vaststaat of Scheerder ook daadwerkelijk schuldig is. „Deze nieuwe beschuldigingen maken echter duidelijk dat Scheerder vorig jaar terecht is opgestapt als gedeputeerde”, aldus De Vries.

De VVD, de tweede partij in Provinciale Staten, is wel geschrokken door de persoonlijke aard van de beschuldigingen. „Het is voor de eerste keer dat een Gelderse bestuurder wordt beschuldigd van persoonlijke verrijking”, aldus vice-fractievoorzitter J. Markink.

„De beschuldigingen passen in de bestuurscultuur die hier lange tijd heeft geheerst”, vindt fractievoorzitter D. van Uitert van GroenLinks. „Achterkamertjes- en vriendjespolitiek vierden hoogtij in Gelderland.” Van Uitert is lid van een speciale begeleidingscommissie die de bestuurscultuur moet verbeteren.

D66 vindt dat het hele college van gedeputeerde staten alsnog moet opstappen. Vorig jaar, tijdens de Gelderse bestuurscrisis, diende de partij daartoe een motie in. Die motie haalde het toen niet. Alleen twee PvdA-gedeputeerden, onder wie Scheerder, stapten op.

De PvdA wil niet ingaan op de nieuwe beschuldigingen. „Ik weet niet wat ik ermee aan moet”, zegt fractievoorzitter P. Bijl. „Ik hoop dat het openbaar ministerie snel met zijn onderzoeksresultaten komt. Ze laten Scheerder op deze manier lange tijd in onzekerheid.” Gedeputeerde Staten willen niet reageren.

De Gelderse oud-gedeputeerde Wim Scheerder (PvdA) ligt al enige tijd onder vuur. De meest recente aantijging betreft zijn bruiloft, die hij voor een deel door een zakenrelatie zou hebben laten betalen. De 52-jarige Scheerder zelf heeft overigens steeds de beschuldigingen tegengesproken.

Het evenementenbeleid, waar de provincie Gelderland goede sier mee wilde maken, leidde voor de provincie tot een forse financiële strop en een bestuurscrisis. Scheerder trad daarbij af als gedeputeerde. Hij ging voor dat beleid in zee met het bedrijf Gelderland Events BV uit Oosterbeek. Vorig jaar bleek dat er op grote schaal was gefraudeerd. Gelderland Events ging failliet en de provincie bleef zitten met een strop van enkele miljoenen guldens.

De fraudeaffaire kwam in het voorjaar van 2001 aan het licht, toen een document boven tafel kwam waaronder de vervalste handtekening van de Gelderse commissaris van de Koningin, J. Kamminga, stond. Later doken meer valse documenten met nagemaakte handtekeningen op. Scheerder besloot net als zijn partijgenote en collega-gedeputeerde Jacobs op te stappen.

De PvdA’er kwam eerder in opspraak door een affaire die verband hield met de verbouwing van het Gelderse provinciehuis. Hij was verantwoordelijk voor de renovatie, die in 2000 werd afgerond. De werkkamers van commissaris Kamminga en van de Gelderse griffier werden destijds verbouwd door een zakenrelatie van Kamminga. Officieel was deze opdracht bij Europese aanbesteding echter al verleend aan een ander bedrijf. Een dergelijke handelwijze is bij wet verboden.

De affaire die nu aan het licht is gekomen staat in verband met het eerdergenoemde evenementenbeleid. Oud-gedeputeerde Scheerder zou zijn bruiloft in juli 2000 gedeeltelijk hebben laten betalen door de organisatie van het paardenevenement CHampion Gelderland, heeft de toenmalige directeur E. Landman verklaard. Scheerder was op dat moment betrokken bij onderhandelingen met deze zakenman.

Het huwelijksfeest zou volgens Landman niet alleen in het teken van het nieuwe levensgeluk van Scheerder hebben gestaan, het zou ook van groot belang zijn geweest voor contacten tussen zakenlieden en de Gelderse provincietop en de eventuele contracten die daaruit konden voortvloeien.

Scheerder heeft volgens zijn raadsman in verband met deze kwestie drie dagen vastgezeten om door de recherche te worden verhoord. De oud-gedeputeerde spreekt tegen dat hij zich heeft laten omkopen. Hij wacht verder echter met een reactie op de beschuldigingen totdat het openbaar ministerie in Arnhem zijn bevindingen presenteert, zo liet hij dinsdag via zijn advocaat weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer