„Buitenspel SGP Rijssen bedreigt eenheid”
RIJSSEN - Een college zonder SGP-wethouder is niet goed voor de gemeenschap in Rijssen-Holten. De smalle coalitie bedreigt de eenheid en kweekt een ongewenste tegenstelling tussen de confessionele en niet-confessionele volksdelen.
Dat zei burgemeester B. Koelewijn (CU) maandagavond bij de installatie van het nieuwe college van CDA, PvdA en Gemeentebelang. Deze drie partijen hebben door een restzetel een nipte meerderheid gekregen en stelden de eis dat de SGP óf de ChristenUnie met hen zou meebesturen.De burgemeester zou zich na de verkiezingen niet rechtstreeks met de coalitiebesprekingen bemoeien, zo was met hem afgesproken bij zijn komst naar Rijssen-Holten. „Daar ben ik destijds mee akkoord gegaan en om die reden heb ik de collegevorming dan ook aan de politieke partijen overgelaten. Maar ik draag natuurlijk wel zorg voor de totale gemeenschap en daarom heb ik contact gezocht met SGP-fractievoorzitter Beens voor een ultieme poging om zijn partij tot collegedeelname te bewegen.”
Volgens Koelewijn voelt een behoorlijk deel van de bevolking zich op afstand geplaatst omdat de SGP niet meedoet. „Dat was niet nodig geweest, want programmatische belemmeringen waren er niet. Dat is ook niet aan de bevolking uitgelegd. Daarom blijft het voor de burgers gissen naar de ware toedracht en dat wakkert jammer genoeg tegenstellingen aan als Holten versus Rijssen en confessionelen versus andere partijen.”
SGP-fractievoorzitter B. Beens sprak bittere woorden over een collegevorming waarbij hij de vinger legde bij de tegenstelling tussen de kernen Rijssen en Holten. Hij richtte zich vooral tot de PvdA als traditionele Rijssense coalitiepartner. „De SGP heeft in het verleden nagenoeg altijd in het college gezeten mét de PvdA. De bereidheid tot samenwerking is er bij de SGP altijd geweest, ondanks de verschillen maar wel vanuit het uitgangspunt dat er zaken gedaan moesten worden en recht gedaan moest worden aan de verkiezingsuitslag. Dat was nog eens tolerantie, maar dat schijnt nu voorbij”, aldus Beens.
Een poging van de VVD om de stemming over de nieuwe collegeleden ongeldig te verklaren mislukte. Burgemeester Koelewijn zei dat gekozen raadsleden die ook wethouderskandidaat zijn volgens de gemeentewet ook mee mochten stemmen over het wethouderschap.
CDA-wethouderskandidaat W. Stegeman en GB-kandiaat W. ter Schure werden met de kleinst mogelijke meerderheid van 13 van de 25 stemmen gekozen. PvdA-kandidaat H. ter Keurst scoorde verrassend genoeg 15 van de 25 stemmen.