Binnenland

Rechtbank op Schiphol geen succes

HAARLEM - De rechtbank op de luchthaven Schiphol, waar vooral drugskoeriers terechtstaan, voldoet volgens direct betrokkenen niet aan de verwachtingen.

Binnenlandredactie
8 May 2006 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:43

Het aantal rechtszaken is de afgelopen jaren afgenomen, terwijl Justitie juist een toename had verwacht.Dat stelden president F. Bakker en sectorvoorzitter strafrecht H. Milius van de rechtbank in Haarlem zaterdag in NRC Handelsblad. De rechtbank op Schiphol, die daarvan een nevenvestiging is, behandelde in het eerste jaar (2003) ruim 4000 zaken. In 2004 waren dat er 2922 en vorig jaar daalde het aantal verder tot 2490, zo blijkt volgens de krant uit cijfers van de rechtbank Haarlem.

De vestiging op Schiphol is destijds in verband met het toenemend aantal drugskoeriers, onder wie veel bolletjesslikkers, in het leven geroepen om de Haarlemse rechtbank te ontlasten. Voor het eerst waren opsporing, vervolging en berechting in één complex samengebracht.

De „dramatische afname” van het aantal zaken is volgens Bakker vooral te wijten aan het beleid van de minister van Justitie. Aanvankelijk werd iedere drugssmokkelaar berecht. Vanaf eind 2003 werden koeriers met minder dan 3 kilo drugs echter zonder proces naar huis gestuurd. Medio vorig jaar werd die grens teruggebracht tot 1,5 kilo. Sinds begin dit jaar worden alle drugskoeriers die op Schiphol worden aangehouden, weer vervolgd.

Bakker sprak vorig jaar maart al van een „grillig” beleid, waardoor de rechtbank met een overschot aan rechters kampte.

Volgens Milius golft het drugsbeleid op en neer. „Dat staat het succes van de Schipholvestiging in de weg”, zegt hij in NRC. Het is uiteindelijk een „halfwassen plan geworden”, aldus Milius.

Het uitgebleven succes van de rechtbank op Schiphol heeft nog een oorzaak: het tijdelijke detentiecentrum is nooit omgebouwd tot een volwaardig centrum. Als een grote zaak binnen drie weken nog niet is afgehandeld, moeten verdachten eerst naar een huis van bewaring elders in het land en later weer terugkomen naar Schiphol. Vaak moeten ze dan een eind rijden. Dat zorgt dagelijks voor lange vertragingen van de geplande rechtszaken, omdat betrokkenen in de file staan en te laat bij de rechtbank arriveren.

De Haarlemse rechters zijn ondertussen terug verhuisd van Schiphol naar het gerechtsgebouw in Haarlem. De reden daarvan zou zijn dat hun verblijf op de luchthaven te duur werd.

Rechtbank Schiphol
- Rechtbank op Schiphol behandelt steeds minder rechtszaken.
- Afname zou te wijten zijn aan beleid van minister van Justitie.
- Zaken starten vaak met vertraging doordat betrokkenen in de file staan.
- Rechters weer terugverhuisd naar Haarlem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer