Binnenland

Amsterdam vangt verwarde mensen op

Amsterdam opent als eerste stad in Nederland eind deze maand een opvangvoorziening die moet voorkomen dat mensen die in psychische nood verkeren in een politiecel belanden.

ANP
10 July 2002 08:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

Tot nu toe kwamen ongeveer 2000 mensen per jaar ten onrechte achter de tralies terecht, omdat de politie geen kant met hen op kon.

Amsterdam trekt nu ruim 400.000 euro uit voor een zogenoemde screeningsruimte waar de politie zeven dagen per week en 24 uur per dag mensen die in de war zijn maar niets strafbaars hebben gedaan, naartoe kan brengen. Van daaruit wordt verdere opvang geregeld. Het gaat voorlopig om een experiment dat in november wordt geëvalueerd, maar als het aan wethouder H. Belliot (Zorg) ligt, is de noodopvang een blijvertje.

Hoofdcommissaris van politie J. Kuiper is blij. De noodopvang betekent een aanzienlijke ontlasting van agenten en van de toch al beperkte capaciteit aan cellen. De politie luidde jarenlang de noodklok over de situatie, maar evengoed duurde het lang voordat er oplossingen kwamen. „We voelden ons onhandig als het ging om het verlenen van de juiste hulp en gegeneerd om deze mensen op te sluiten in cellen. Nu voelen we ons beter gesteund door deskundigen, die dichterbij zijn gekomen”, aldus Kuiper.

De afgelopen twee jaar was er al sprake van een lichte verbetering. Verpleegkundigen van de GG en GD deden de eerste beoordeling van een crisisgeval, de dak- en thuislozenopvang en de verslavingszorg stelden extra bedden beschikbaar en de GGZ had extra crisisbedden voor mensen die (gedwongen) moesten worden opgenomen.

Daar komt nu de hulppost bij, die voorlopig huist in portocabins vlak bij het Amstelstation. Volgens G. van Brussel van de GG en GD is het niet 100 procent uitgesloten dat verwarde mensen nog in een politiecel belanden, maar is de kans daarop zeer klein.

Utrecht kondigde onlangs maatregelen af die mede moeten voorkomen dat mensen met psychische problemen in acute situaties in een politiecel belanden. De stad wil in samenwerking met zorgverleners de 24-uurscrisisopvang heropenen die enkele jaren geleden werd gesloten. Ook richt Utrecht naar Amsterdams voorbeeld een mobiel psychiatrisch team op, dat eveneens de klok rond op locatie hulp kan verlenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer