Werkstraf geëist tegen militairen voor fraude
Tegen twee hoge militairen zijn maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem werkstraffen van 180 en 210 uur geëist. Volgens officier van justitie E. van Dusschoten hebben garnizoenscommandant P. V. en plaatsvervangend garnizoenscommandant A. van L. uit Breda zich schuldig gemaakt aan oplichting en verduistering.
Naast de werkstraffen eiste Van Dusschoten tegen beiden een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Daarnaast wil het OM dat de garnizoenstop 40.000 gulden die zou zijn verduisterd, aan de staat terugbetaalt.
De militairen berekenden winstmarges door aan derden. Zo werd aan de Stichting Nationale Taptoe ruim 13.000 gulden te veel berekend en aan de Rotary 4000 gulden. De winst verdween, samen met diverse donaties, in een zwarte kas of in een potje van de personeelsvereniging. Het geld zou zijn gebruikt voor feesten van voornamelijk ”hoge” militairen, maar het bewijs daarvoor is volgens de officier niet in de administratie terug te vinden.
Overnachtingen op de kazerne door jeugdleden van voetbalvereniging NAC en de Hogeschool Brabant werden buiten de boeken gehouden. Dat gebeurde ook met de 20.000 gulden die een satellietantenne bij verkoop opbracht. Ook dat geld verdween in een kluis waar alleen V. en Van L. bij konden. Volgens berekeningen van het OM zat in het geheime potje van de beide militairen circa 40.000 gulden.
Macht
Om ontdekking te voorkomen hadden de militairen, vlak voor een controle door Defensie, computers geschoond en facturen vervalst. Volgens de officier was de administratie oncontroleerbaar. Zij verweet de mannen dat zij hun macht hebben misbruikt.
De beide militairen zeiden dat zij met toestemming van hun superieuren de winstmarges doorberekenden. Zo zou generaal-majoor Termont, de officier van alle garnizoenen, hun toestemming hebben gegeven voor deze commerciële praktijken. Maar een verzoek van de verdediging om deze en andere hoge militairen te mogen horen als getuigen, werd door de rechtbank telkens afgewezen.
De rechtbank doet 3 december uitspraak.