Binnenland

„Cameratoezicht strijdig met Europese wetgeving”

Het permanente cameratoezicht op de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, Volkert van der G., is mogelijk in strijd met Europese wetgeving. „Deze merkwaardige gelegenheidswetgeving gaat te ver”, zei hoogleraar strafrecht De Roos dinsdag.

ANP
9 July 2002 16:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

Minister Korthals van Justitie heeft er met een noodmaatregel voor gezorgd dat de verdachte dag en nacht met camera’s geobserveerd kan blijven. De Raad voor Strafrechtstoepassing besloot vorige week dat het cameratoezicht moest stoppen. Door een regeling die al in de pijplijn zat versneld in te voeren, omzeilt de minister dit.

„Permanent toezicht is natuurlijk zeer ingrijpend voor een verdachte”, stelt De Roos. „De Europese wetgeving bepaalt dan ook dat dit alleen mag als er sprake is van een dringende maatschappelijke noodzaak. In het geval van Van der G. is dit maar de vraag.”

Minister Korthals van Justitie liet maandag weten dat er grote maatschappelijke onrust zou ontstaan als Van der G. zou ontsnappen of zelfmoord zou plegen. „Dit is een erg vage redenering. Je kan per slot van rekening alles onder ’maatschappelijke onrust’ brengen”, zei De Roos. Als de advocaten van de verdachte een procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zouden beginnen, hebben ze zeker een zaak, stelt de hoogleraar.

Verder betwijfelt De Roos of Van der G. zelfmoord wil plegen. „Zijn daar wel aanwijzingen voor dan? Dit lijkt mij een gelegenheidsargument om de regeling door te kunnen voeren. Korthals wil gewoon alles op alles zetten om te voorkomen dat het fout gaat met Van der G.” De advocaten van Van der G. zeiden maandag al dat de milieuactivist geen zelfmoordneigingen heeft.

De advocaten van Van der G. krijgen ook steun uit onverwachte hoek. De Amsterdamse advocaat O. Hammerstein, die samen met zijn confrère G. Spong namens Fortuyn aangifte heeft gedaan tegen politici en journalisten wegens het aanzetten tot haat, bekritiseert de maatregel van Korthals.

De permanente observatie van Van der G. is volgens de advocaat in strijd met het humane gevangenisbeleid in Nederland en staat gelijk met marteling. Ook Hammerstein denkt dat Korthals de noodmaatregel heeft genomen om te voorkomen dat er iets met Van der G. gebeurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer