Binnenland

Van Geel wil weer minister van Milieu

DEN HAAG - In het volgende kabinet moet weer een minister van Milieu komen. Deze man of vrouw zal milieukosten meer in prijzen van producten en diensten moeten verwerken.

Redactie politiek
26 April 2006 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Dat zei staatssecretaris Van Geel van Milieu dinsdag in Den Haag tijdens de presentatie van de Toekomstagenda Milieu. Dat er in het huidige kabinet een staatssecretaris van Milieu is, noemt de bewindsman „een weeffout.” Tot het aantreden van de kabinetten-Balkenende was er altijd een minister verantwoordelijk voor het milieubeleid. „Blijkbaar hoort milieu niet tot het hart van het beleid”, aldus de bewindsman.Hij voegde er direct aan toe dat de ministers uit het kabinet-Balkenende hem alle ruimte gunden om het kabinetsbeleid te beïnvloeden. Zoals bekend zitten staatssecretarissen alleen bij de kabinetsvergaderingen als onderwerpen op hun beleidsterrein aan de orde zijn. In een volgende kabinetsperiode zou er volgens de bewindsman opnieuw een minister van Milieu moeten komen.

Of Van Geel beschikbaar is als minister, liet hij dinsdag in het midden: „Ik weet nog niet wat ik ga doen. Het is wel erg leuk in Den Haag.”

Van Geel zou graag zien dat er in de volgende kabinetsperiode meer maatregelen komen om milieuvriendelijk handelen te stimuleren en milieuvervuilende bezigheden extra te belasten. Zo pleit de bewindsman voor belastingkorting voor kleine en schone auto’s en meer belasting op grote en vervuilende auto’s.

In de Toekomstagenda Milieu zet het kabinet de lijnen uit voor het Nederlandse milieubeleid voor de komende jaren. Het kabinet presenteert geen nieuwe doelstellingen, want wat in het laatste Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP 4) staat, is volgens Van Geel een prima perspectief. De toekomstagenda geeft vooral aan langs welke wegen het komende kabinet de doelstellingen kan realiseren. Het instrumentarium dat NMP 4 bood, is volgens de bewindsman uitgewerkt.

De nieuwe manier om te werken aan een schoon milieu is volgens Van Geel zakelijk, ondogmatisch en met een nuchtere afweging van kosten en baten. Samenwerking met burgers en bedrijven is de kern van de nieuwe manier.

Een belangrijk onderdeel van de aanpak is dat Nederland meer inzet op Europese oplossingen voor Nederlandse milieuproblemen. Dat gebeurt omdat luchtverontreiniging, vervuild water en andere milieuproblemen voor een deel van over de grens komen. Nederland zou de krachten moeten bundelen met het Duitse Ruhrgebied en ”Greater London”, die met vergelijkbare milieuproblemen kampen.

Het plan van Van Geel is door de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer bekritiseerd. Het brengt volgens hen geen nieuws en er zouden geen concrete maatregelen in staan voor een schoon Nederland. De regeringspartijen CDA en VVD prijzen het nuchtere en zakelijke plan juist, waarin staat hoe de overheid de milieudoelen moet halen. Ook het mkb reageert positief.

De milieuorganisaties laken het gebrek aan daadkracht. Zowel directeur F. Köhler van Milieudefensie als F. Bartels van Greenpeace had liever gezien dat Nederland in de toekomstagenda weer zijn oude voortrekkersrol van weleer op milieugebied had opgepakt. „Doordat de doelstellingen niet worden gehaald, blijft het zo dat mensen eerder overlijden en dat bijzondere planten en dieren in de natuur uitsterven”, aldus directeur M. de Rijk van Stichting Natuur en Milieu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer