Binnenland

SGP: Stop vernietiging grafstenen Veenendaal

VEENENDAAL - De SGP-fractie heeft het college van Veenendaal gevraagd direct te stoppen met het vernietigen van grafstenen, omdat daar geen raadsbesluit over is genomen.

Van onze correspondent
25 April 2006 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Gemeentewoordvoerder W. van Veen gaf vorige week in een interview in de Veenendaalse Krant aan dat er momenteel een studie loopt om ruimte te winnen op de Munnikenhof. Een van de opties is massaal te ruimen. De SGP wil dat er eerst wordt gekeken of er personen begraven liggen die historisch gezien voor Veenendaal van belang zijn.Momenteel is het gebruikelijk dat op de begraafplaats grafstenen verwijderd en vernietigd worden als de familie de grafrechten heeft opgezegd. De SGP wil voorkomen dat er meer belangrijke grafstenen worden verwijderd.

De zaak kwam aan het rollen toen bekend werd dat van de in 1930 verongelukte predikant M. Jongebreur de grafrechten door verre familieleden waren opgezegd en zijn grafsteen daardoor voor verwijdering en daarna vernietiging in aanmerking komt.

De SGP-fractie geeft in haar brief aan dat naast de emotionele waarde van de graven, „als rustplaats van onze overledenen”, er ook diverse graven als monument kunnen worden aangeduid. Deze historische waarde van afzonderlijke graven en van de Munnikenhof als geheel, is echter niet in beeld gebracht, zo schrijft de SGP.

Ook wil de fractie dat de gemeente wacht met het ruimen van graven totdat de gemeenteraad de discussie over de uitbreiding of verplaatsing van de begraafplaats heeft gevoerd.

De Historische Vereniging Oud Veenendaal wil een werkgroep oprichten die zich bezig gaat houden met graf-,gevel- en gedenkstenen door heel Veenendaal. Gedacht wordt om alle stenen digitaal voor het nageslacht vast te leggen.

Ook wil de vereniging een boekje uitgeven over overledenen die voor Veenendaal historisch belang hebben. Als voorbeelden worden genoemd de predikanten Jongebreur, De Kieviet en Vroegindeweij en schrijvers zoals Rik Valkenburg en Adriaan P. de Kleuver.

De gemeente Veenendaal onderzoekt overigens momenteel de mogelijkheid om samen met de buurgemeenten een gezamenlijke islamitische begraafplaats op te richten. Veenendaal verwacht een aanzuigende werking vanuit de regio op het moment dat het als enige gemeente een islamitische gedeelte op haar toch al met ruimtegebrek kampende begraafplaats maakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer