Binnenland

Drugsbestrijding speerpunt vechtmissie Uruzgan

SYDNEY (ANP) – Drugsbestrijding is een speerpunt van de gezamenlijke militaire operatie van Nederland en Australië in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat hebben minister Kamp van Defensie en zijn Australische ambtgenoot Brendan Nelson maandagochtend in Sydney gezegd tijdens een perstoelichting.

24 April 2006 14:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

„Narcotica is een lastig onderwerp in Afghanistan, omdat het moeilijk te scheiden is van terrorisme", aldus Nelson. „Veel heroïne in Australië en Europa komt uit Afghanistan. We zullen drugsproductie– en distributie, zeker die met een terroristische inslag, op de juiste manier aanpakken".Australië stuurt tweehonderd militairen naar Uruzgan, die onder toezicht van de Nederlandse troepen zullen vallen. Bij de Australiërs gaat het voornamelijk om ingenieurs die aan de wederopbouw van de regio gaan werken en scholen, bruggen en wegen gaan bouwen.

Beide ministers zijn vol vertrouwen over de eerste gezamenlijke missie die op 1 augustus van start gaat en twee jaar zal duren. „De samenwerking is prima en Australië is voor ons een prima partner, omdat de krijgsmacht ongeveer even groot is", aldus Kamp.

Hij meldde verder dat Nederland samen met de Canadezen een vleugel van de gevangenis in Kandahar „gaat organiseren". De Nederlanders en Canadezen zullen Afghaans gevangenispersoneel opleiden, zodat ze op een nette manier met gevangenen omgaan, aldus de minister. Eerder was al bekend dat Nederland tijdens de ISAF–missie in Uruzgan geen gevangenen zal overdragen aan de Amerikanen, maar altijd aan de Afghaanse autoriteiten.

Kamp breidde vorige week de Nederlandse afvaardiging met tweehonderd militairen uit tot veertienhonderd, omdat de situatie in Uruzgan is verslechterd. Sinds februari is het aantal zelfmoordaanslagen en aanvallen door taliban–strijders aanzienlijk toegenomen.

Kamp wilde het woord vechtmissie niet in zijn mond nemen, maar hij denkt dat er zeker gevochten gaat worden. „In Uruzgan, het thuisland van de taliban, zal echt resultaat geboekt moeten worden. Dat is essentieel voor de heropbouw van Afghanistan". Kamp stelde dat de missie niet veel anders is, dan waar de Kamer begin februari mee heeft ingestemd, alleen dat de risico’s nu groter zijn.

Kamp reisde na zijn gesprek met Nelson vervroegd terug naar Nederland, vanwege een sterfgeval in zijn familie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer