Binnenland

Oppositie wil veel meer compensatie koopkracht

DEN HAAG - De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn tevreden met de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de koopkrachtdaling te repareren. De linkse oppositie daarentegen vindt de voorstellen onvoldoende. Ook de vakbeweging reageert kritisch.

Redactie politiek
21 April 2006 22:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

De ministerraad stemde vrijdag in met de plannen van premier Balkenende en de ministers Zalm van Financiën en De Geus van Sociale Zaken om de koopkracht te verbeteren.Het kabinet trekt voor dit jaar bijna 1 miljard euro extra uit en volgend jaar nog eens een miljard. Er komt extra geld voor gepensioneerde rijksambtenaren en een energieheffing van 52 euro per huishouden wordt geschrapt. Verder steekt het kabinet 25 miljoen euro extra in schuldhulpverlening. Daarnaast is dit jaar ook geld beschikbaar om het voor starters makkelijker te maken een eigen woning te kopen. Ook komt er extra geld voor onderwijs en jeugdhulpverlening.

Balkenende zei vrijdag dat zijn kabinet niet doof is voor de geluiden uit de samenleving. „Wij maken geen beleid vanuit een ivoren toren, maar we luisteren naar de gevoelens die bij de Nederlanders leven.” CDA-fractievoorzitter Verhagen prees de regering daarvoor: „Het kabinet heeft zich aan zijn belofte gehouden om onbedoelde effecten van het beleid te compenseren.” Ook VVD-fractieleider Van Beek en D66-Kamerlid Bakker lieten zich in die zin uit. Van Beek is blij dat er „na drie jaar vervelende maatregelen” nu ruimte is voor lastenverlichting.

De linkse oppositie daarentegen is helemaal niet zo tevreden. Dat de energierekening wordt verlaagd, vindt PvdA-Kamerlid Crone prima, maar volgens hem gebeurt er te weinig om de gestegen zorgkosten te compenseren en de minima wat extra’s te geven. De PvdA zal volgende week tijdens een Kamerdebat met aanvullende voorstellen komen.

Ook GroenLinks en SP willen veel meer dan het kabinet biedt. GroenLinks stelt voor om mensen met een minimuminkomen een extraatje van 400 euro te geven om de stijging van woonlasten en energieprijzen goed te maken. De SP vindt dat het kabinet de belofte dat „na het zuur het zoet” komt niet waarmaakt. De maatregelen die worden genomen, gelden slechts voor kleine groepen zoals gepensioneerde ambtenaren en weduwen en wezen, aldus SP’er De Wit, „maar het zorgstelsel heeft de koopkracht van veel meer mensen getroffen. Dit is dus schijncompensatie.”

De vakbeweging is niet onverdeeld enthousiast over het pakket extra koopkrachtmaatregelen voor dit jaar waarover het kabinet het eens is geworden. FNV, CNV en MHP zijn blij dat er een „substantieel bedrag” voor koopkrachtreparatie beschikbaar komt, maar dat wordt volgens hen niet goed gebruikt. FNV-voorzitter A. Jongerius had bijvoorbeeld liever gezien dat het geld dat is gemoeid met het schrappen van de energietoeslag naar groepen was gegaan die financieel in de knel zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer