OM eist werkstraf boekhoudster miljoenenfraude
ROTTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de boekhoudster van het frauduleuze Amerikaanse bedrijf Ocean.
De oplichters zouden volgens justitie talloze Amerikanen voor in totaal 75 miljoen euro hebben opgelicht. Naar schatting van het OM heeft het bedrijf ruim 117 tot 164 miljoen dollar met de zwendel verdiend.De boekhoudster, de 34–jarige E. van H. uit Rotterdam, heeft ervoor gezorgd dat tussen 2000 en 2002 de Nederlandse Staat meer dan 3 miljoen euro aan loonbelasting misliep, aldus de officier van justitie. Bonussen, extraatjes van zelfs 15.000 euro, werden door het bedrijf zwart op buitenlandse rekeningen of handje contantje aan de buitenlandse werknemers uitbetaald.
De ’loners’ werkten op een callcentre in Rotterdam. Zij haalden doktoren, tandartsen en andere medici over om te beleggen in wijnen en champagnes. De slachtoffers legden in eerste instantie 1000 dollar in en werden telkens aangezet meer te investeren. Het OM kent benadeelden die meer dan een miljoen dollar hebben verspeeld. Het bedrijf nam in 2003 de biezen. De verdachte had sinds 1996 vanaf de oprichting bij het bedrijf gewerkt.
Haar advocaat vindt de term boekhoudster iets te veel eer voor de functie die ze bekleedde. Zij wil haar liever betitelen als een secretaresse met enige boekhoudkundige werkzaamheden. Zij zorgde ervoor dat onder meer de lonen werden uitbetaald en dat de aangiftes bij de Belastingdienst terecht kwamen.
De verdachte onthoudt zich van enige verantwoordelijkheid. „Als de baas zei spring, dan sprong ik", vertelde ze de rechtbank. De rechter geloofde dat niet helemaal. „U schetst een beeld van een naïef Nederlands meisje temidden van allemaal Engels sprekende mensen. U weet niks, maar u wilt vooral niets weten", aldus voorzitter S. van Klaveren, die het idee heeft dat ze zich van de domme houdt om niet in gewetensnood te komen. Een keer zegt ze naar de directie te zijn gestapt. Die antwoordde haar dat het „haar pakkie an niet was" en daarmee was de kous af.
Zij heeft altijd het idee gehad dat ze bij een bonafide bedrijf werkte, hield ze maandag vol. Zij verdiende goed en ze wilde niet ontslagen worden. Haar salaris, de officier van justitie bestempelde het als zakgeld, maar vooral de bonussen deed haar de ogen sluiten voor de werkelijkheid, stelt het OM. De gevulde enveloppen en het Rolex–horloge dat ze kreeg, nam ze als bedankje voor haar harde werken graag aan.
Voor deze zomer staat een regiezitting tegen de twee directeuren op de rol. Justitie heeft nog niet om uitlevering van de twee mannen die in Zuid–Afrika verblijven gevraagd. In deze zaak doet de rechtbank 24 april uitspraak.