OM: Oordeel Deventer moordzaak juist
DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie koestert in de huidige fase van het hernieuwde onderzoek naar de Deventer moordzaak „geen twijfel aan de juistheid van het rechterlijk oordeel”. Dat leidde tot twaalf jaar gevangenisstraf voor fiscaal–jurist Ernest Louwes. Hij vecht de juistheid van dat oordeel al jaren aan, met steeds groter wordende aanhang.
Het OM maakte maandag bekend dat het vervolgonderzoek gaat verrichten, in aansluiting op het zogeheten „oriënterend vooronderzoek”, dat in januari van start ging.
Advocaat G.J. Knoops heeft vrijdag minister Donner van Justitie verzocht de detentie van zijn cliënt Louwes op te schorten totdat het OM met definitieve conclusies van het hernieuwde onderzoek komt. Knoops hoopt deze week nog uitsluitsel van Donner te krijgen. Een woordvoerder van de bewindsman laat weten dat het verzoekschrift in behandeling is genomen. Hij kan nog niets zeggen over de termijn waarop er op het verzoek wordt beslist. Ook het OM, verantwoordelijk voor executie van vrijheidsstraffen, is hierbij betrokken.Het doel van het huidige onderzoek is na te gaan of er feiten en omstandigheden waren die de rechter mogelijk tot een andere visie hadden gebracht als hij deze ten tijde van de berechting van Louwes had gekend. Louwes werd in allereerste instantie vrijgesproken, maar in hoger beroep veroordeeld. Ook een herzieningsproces leidde tot veler verrassing tot een veroordeling.
Onder aanvoering van opiniepeiler Maurice de Hond kwam eind vorig jaar een campagne op gang om Louwes vrij te krijgen. Volgens De Hond heeft de vroegere klusjesman van het slachtoffer de moord op zijn geweten. Het slachtoffer was de weduwe Jacqueline Wittenberg (60). Zij werd in september 1999 doodgestoken in haar woning in Deventer.
Kernbewijs in het herzieningsproces was een hoeveelheid DNA–sporen op de blouse van het slachtoffer, afkomstig van Louwes. Hij fungeerde destijds als executeur–testamentair van de weduwe, wier man een groot vermogen had nagelaten. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waren de sporen als gevolg van geweld op het kledingstuk terechtgekomen. Recent tegenonderzoek door een Brits forensisch instituut, FSS, zette die conclusies op losse schroeven. De sporen zouden ook op andere manieren op de blouse kunnen zijn gekomen, aldus FSS.
Raadsman Knoops bereidt op basis van het Britse onderzoek een nieuw herzieningsverzoek bij de Hoge Raad voor. De resultaten vormden tevens de basis voor zijn verzoek tot voorlopige vrijlating van Louwes aan het adres van minister Donner.
Het nieuwe onderzoek wordt geleid door de hoofdofficier van justitie in Zwolle/Lelystad. Eind vorige week stuurde hij zijn concept–eindrapportage naar het college van procureurs–generaal. Deze geeft aanleiding tot nader onderzoek om nog bestaande vragen en onduidelijkheden „in het kader van objectieve en eerlijke waarheidsvinding” te beantwoorden en weg te nemen, aldus het college. Het onderzoeksteam moet binnen zes tot acht weken rapporteren.
Advocaat Knoops noemt de stelling van het OM dat het in het huidige stadium van het onderzoek geen twijfel heeft aan de juistheid van de veroordeling „voor de hand liggend”. Knoops: „Men wil alle opties open houden en het veroordelende arrest nog niet openlijk afvallen”. Hij weigert te geloven dat het gestelde gebrek aan twijfel een voorschot zou zijn op het eindoordeel.