Kamer: Schrap verplicht boetes schrijven
BREDA (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer is enthousiast over het voornemen van minister Remkes van Binnenlandse Zaken om in de nieuwe prestatiecontracten met de politie de afspraken over het bonnetjes schrijven te schrappen.
De woordvoerder van Remkes benadrukte maandag echter dat de minister nog geen definitief besluit heeft genomen. CDA en PvdA zijn al voor. De verplichting dat de politie jaarlijks een zeker aantal bekeuringen moet uitschrijven, heeft het beeld geschapen dat de politie een ’bonnenfabriek’ is geworden. „Dit is een steen des aanstoots”, zei Remkes in BN De Stem. „We kijken of we dit kunnen schrappen. De afspraken op dit terrein worden namelijk al ruimschoots gehaald”. De nieuwe contracten, waarin de minister afspreekt wat de politie moet doen, gaan 1 januari 2007 in.
Politievakorganisatie ACP is blij met dit voornemen. Wel betreurt de bond het dat de afschaffing van de afspraken over bekeuringen niet direct wordt ingevoerd. „De afspraken over bekeuringen hebben ertoe geleid dat de politie de laatste jaren door veel burgers als bonnenfabriek wordt gezien. Deze gedachtengang zorgde de afgelopen jaren voor extra agressie tegen de collega’s”, laat de ACP in een reactie weten.
Tweede Kamerlid Algra (CDA) vindt het ook prima als het bonnetjesaantal uit de contracten verdwijnt. „Inhoudelijk ging het om niks. Op jaarbasis waren het 180.000 bonnen, omgerekend 3,5 extra per agent”. Storender was wat hem betreft de beeldvorming die ontstond bij burgers, alsof de politie alleen maar quota moest halen. Vervelend was volgens Algra ook dat sommige korpsen aan het einde van het jaar inderdaad nog snel hun bonnenaantal moesten halen.
PvdA–Kamerlid Straub is ook voorstander van de afschaffing. „Wij zijn voor prestatiecontracten, maar daar moeten vooral kwalitatieve afspraken in staan en zo min mogelijk aantallen”. Als voorbeeld noemt hij het terugdringen van de overlast in wijken. De politie moet daarop maatwerk bedenken, haar actie er op richten en uiteindelijk meten wat voor resultaat is geboekt.
Algra (CDA) vindt ook de aparte afspraken storend die de politie maakt met verkeersofficier van justitie K. Spee over snelheidsovertredingen. De korpsen krijgen een beloning voor een bepaald aantal van dit soort bekeuringen. Maar volgens Algra zijn burgers niet gek en laten zij zich op een gevaarlijk punt niet meer dan twee keer flitsen. De politie gaat dan volgens hem steeds vaker op onbeduidende punten flitsen, om hun quota te halen. „Daar balen mensen van, mijzelf incluis”.