Marokkaanse minister looft integratieaanpak
AMSTERDAM (ANP) - De Marokkaanse minister voor Marokkanen in het buitenland, N. Chekrouni, heeft burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb (Integratie) van Amsterdam gefeliciteerd met hun werk op het gebied van integratieproblematiek. De minister bracht vrijdag een bezoek aan de hoofdstad.
Zij benadrukte dat het erg belangrijk is gezamenlijk alle extremen een halt toe te roepen, of het nu gaat om extremisme of radicalisering uit gevoelens van chauvinisme, religieuze achtergronden of vanuit een etnische strijd. Chekrouni hamerde op het belang van gelijke kansen, het bevorderen van educatie, werk, tolerantie, acceptatie en respect voor anderen.De bewindsvrouw, die eerder al op bezoek ging bij minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) en Cohen, sprak tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten met Aboutaleb en een delegatie vooraanstaande vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in de stad.
De minister hoefde zich dit keer niet in te spannen in een andere taal, want de voertaal was uitsluitend Marokkaans. Ze uitte haar waardering voor hun werk en zei „apetrots” te zijn dat een groep Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond zulke belangrijke posities bekleedt.
Chekrouni hoopt dat zij kunnen helpen met het bouwen van bruggen tussen Nederland en Marokko en dat de dreigende maatschappelijke problemen de verstandhouding tussen beide landen niet in de weg komen te staan.
Aboutaleb, van oorsprong Marokkaans, vertelde de politica onder meer over de inburgeringscursussen, begeleidingstrajecten naar werk, maar ook over de „verontrustende” sociaaleconomische ontwikkelingen binnen een groep Marokkanen in Amsterdam.
Tijdens de rondvaart interesseerden de minister en haar gevolg zich erg voor stadsvernieuwing en de combinatie sociale en particuliere woningbouw. De ambassadeur legde verder uit dat parkeren hier wel 3 euro per uur kost en dat de Amsterdammers wonderlijk genoeg bereid zijn dat te betalen. Ook de woonboten in de grachten maakten diepe indruk.
Chekrouni reist als minister van Marokkanen in het buitenland regelmatig af naar met name Europese landen waar veel mensen uit het Noord-Afrikaanse land wonen. Ze signaleert problemen bij deze groep, zoals het strenge familierecht om te kunnen scheiden of te trouwen. Veel in het buitenland wonende Marokkanen ondervinden daarvan hinder, wist Aboutaleb te vertellen. Ook hoort ze klachten aan over bijvoorbeeld de dure vliegtickets van monopolist Royal Air Maroc of discussieert ze over de wens van Nederland om het dubbele paspoort af te schaffen.