Vorming coalitie Rotterdam stokt
ROTTERDAM - Een coalitie van PvdA, CDA, SP en VVD in Rotterdam is vrijdag op niets uitgelopen. De VVD-fractie besliste definitief de stad niet met de SP te willen besturen. In Gouda, Waalwijk en Assen komt de ChristenUnie in het college.
De Rotterdamse informateur P. Boekhoud ging ervan uit vrijdag de omslag naar de formatie te kunnen maken. De taart was al besteld. „Ik was overtuigd dat we op weg waren naar iets veelbelovends.”Hij zei enorm teleurgesteld te zijn. Boekhoud is van plan om maandag de draad op te pakken. Hij wil een nieuw plan trekken naar, dit keer wel, een nieuw college. „Ik ben misschien wel meer gemotiveerd dan ervoor.”
Boekhoud wist dat er stevige onderlinge verschillen waren. Maar het laatste nieuws kwam als een verrassing. „De gesprekken werden steeds constructiever.” De informateur vond dat de partijen goed bezig waren onderlinge verschillen te overbruggen.
Donderdag hebben de beoogde coalitiepartners met de achterban overlegd. Hierna heeft de VVD definitief geconcludeerd dat samenwerking met de SP uitgesloten is.
Al eerder kondigde VVD-fractievoorzitter M. Harbers dat samenwerking met de SP heel moeilijk zou worden. Ook de SP liet weten er een zwaar hoofd in te hebben.
„We zijn het op alle punten consequent met elkaar oneens”, aldus Harbers. De verschillen met PvdA en CDA zijn volgens de fractievoorzitter wel overbrugbaar.
De VVD vormde voor de verkiezingen in maart een coalitie met Leefbaar Rotterdam en CDA. De PvdA kwam na de verkiezingen met achttien zetels als winnaar naar voren.
Voor de PvdA is het definitieve nee van de VVD en SP een teleurstelling. „Onverantwoord gedrag”, aldus PvdA-lijsttrekker P. van Heemst. „Zowel de VVD als de SP heeft een slecht voorbeeld gegeven. Als gemeentebestuur moeten we juist de boodschap overdragen dat we in staat zijn verschillen te overbruggen.”
De PvdA-fractie gaat intern en met de informateur overleggen over hoe het nu verder moet. „We hadden maar één voorkeur en dat was een coalitie met VVD, CDA en SP, zodat we een breed draagvlak in de samenleving hebben”, aldus Van Heemst.
Hij beraadt zich de komende dagen op een college met een smalle basis. Of hij andere partijen, zoals D66 en ChristenUnie/SGP om gedoogsteun zal vragen, is onzeker.
CU/SGP-fractievoorzitter Remco Oosterhoff was gisteravond onbereikbaar voor commentaar.
Gouda
De gemeente Gouda krijgt een college dat bestaat uit de partijen PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Dat hebben de onderhandelaars gisteren bekendgemaakt. Het nieuwe college zal uit vijf wethouders bestaan, twee voor de PvdA, een voor elk van de overige partijen. De SGP, die tot de verkiezingen met de ChristenUnie samenwerkte en zo deelnam aan het college, neemt geen deel aan de coalitie.
SGP’er A. W. L. de Wit zegt in een reactie het beleid positief-kritisch tegemoet te willen treden. „Ik ben blij voor de CU dat de fractie haar derde raadszetel vertaald ziet in een volwaardige wethouderszetel”, zegt hij.
Waalwijk
De ChristenUnie in Waalwijk levert een wethouder voor het nieuwe college. Dat is gisteren bekendgemaakt. De fractie vormt samen met PvdA, CDA en GroenLinksaf een coalitie.
De ChristenUnie zag het aantal raadszetels in de raad bij de verkiezingen in maart stijgen van een naar drie. De coalitie steunt op een krappe meerderheid in de raad, 15 van 29 zetels.
Assen
Assen heeft een nieuw college van B en W. De drie partijen die al langer met elkaar om de tafel zitten, PvdA, CDA en ChristenUnie, hebben een akkoord bereikt. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente Assen gisteren. De drie partijen hebben samen 19 van de 33 raadszetels. De PvdA kreeg in de Drentse hoofdstad op 7 maart 33,6 procent van de stemmen en werd veruit de grootste partij met elf zetels. CDA en ChristenUnie hebben elk vier zetels.