Bot: Mensenrechten maximaal benadrukt
TRES ARROYOS - Minister Bot van Buitenlandse Zaken ontkent dat er tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Argentinië te weinig inhoudelijke aandacht is besteed aan de mensenrechten.
Die indruk was ontstaan in de Nederlandse media en werd versterkt doordat de Argentijnse president, Kirchner, donderdag liet weten niet aanwezig te zullen zijn bij de contraprestatie (het culturele evenement dat de Koningin de gastheer of -vrouw aanbiedt als zij een staatsbezoek brengt).In de marge van het koninklijke bezoek vrijdag aan de Nederlandse immigrantenkolonie Tres Arroyos, benadrukte Bot dat „we onder deze omstandigheden het maximale hebben gedaan.”
Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben de afgelopen twee dagen bij vier gelegenheden diepgaande gesprekken gevoerd waarbij de mensenrechten aan de orde zijn gesteld, aldus Bot. Hij wees erop dat je als gast in een land ook afhankelijk bent van de manier waarop het gastland een staatsbezoek mede invulling geeft.
Koningin Beatrix liet haar gesprek met vertegenwoordigers van de Nederlandse pers weten dat zij tijdens het bezoek vrij veel goede accenten heeft kunnen leggen. Daarbij is het verleden, dat wil zeggen de periode van de Argentijnse dictatuur (1976-1983), zeker niet ontkend.
De vorstin toonde zich ingenomen met het project van de Anne Frank Stichting om door middel van een samenwerkingsverband tussen Nederland en Argentinië de politie op te voeden op het vlak van mensenrechten.
Dat president Kirchner de contraprestatie niet bijwoont, heeft niets te maken met de mensenrechten, maar meer met het feit dat hij niet van dergelijke bijeenkomsten houdt en zich liever bij zijn eigen agenda houdt. „Daar moet niets achter worden gezocht. Bovendien geldt nog altijd ’s lands wijs, ’s lands eer”, stelde Bot, die eraan toevoegde dat het klikte tussen de Koningin en Kirchner. „Er was sprake van een goede chemie.”