Binnenland

Gratis streekvervoer door protestactie bonden

UTRECHT (ANP) – In het hele land konden reizigers woensdag voor niets mee met de streekbus. De vakbond FNV Bondgenoten organiseerde het gratis vervoer in een actie voor het behoud van de rechten van buschauffeurs en trambestuurders. De Tweede Kamer heeft gehoor voor de eis. Een meerderheid van CDA, PvdA en SP wil de arbeidsvoorwaarden van de ongeveer 50.000 werknemers blijvend beschermen.

29 March 2006 18:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

De vakbonden hebben enkele duizenden leden onder bus– en trambestuurders. Actievoerende chauffeurs van streekbussen vroegen reizigers niet naar hun vervoerbewijs als zij een flyer lieten zien die de bonden op verscheidene trein– en busstations uit hadden gedeeld. Een speciale bon uit de kranten Metro, Sp!ts en de Volkskrant gold ook als vervoersbewijs.In de ochtendspits bleken de meeste reizigers niet erg bekend met de actie. De meeste forenzen maakten weinig gebruik van de duizenden flyers die FNV Bondgenoten bijvoorbeeld uitdeelde op het streekbusstation in Utrecht. Het overgrote deel van de forenzen reist namelijk met een abonnement.

Ook in Zwolle was het een ochtend als elke andere. Slechts een enkele reiziger probeerde, met of zonder actiebon uit de krant, gratis te reizen. Ook de buschauffeurs in Zwolle waren niet allemaal op de hoogte. „Ik wist van niets", aldus een rokende chauffeur. „Maar ik ben dan ook geen lid van de vakbond". Op het busstation hing bij minder dan de helft van de bussen een actieposter achter de ruiten.

In het stadsvervoer pakte de protestactie van de bonden minder goed uit voor de reiziger. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht legden de bonden vanaf 11.55 uur het openbaar vervoer vijf minuten stil. Hiermee wilden zij duidelijk maken dat het vijf voor twaalf is.

Met de actie wilden de vakbonden een garantie afdwingen van minister Peijs van Verkeer dat buschauffeurs hun loon behouden, als zij moeten overstappen naar een ander vervoerbedrijf. Dat kan gebeuren als hun oude werkgever het stads– en streekvervoer in een bepaalde regio verliest aan een concurrent.

De bonden vonden gehoor bij de twee grootste fracties, CDA en PvdA die samen goed zijn voor een meerderheid, plus de SP om voor onbepaalde tijd de werknemersrechten overeind te houden. Alleen VVD–vervoersspecialist Hofstra liet een dissident geluid horen. Na Pasen gaat de Kamer in debat met de minister over de kwestie.

Overigens deden de chauffeurs van de CNV Bedrijvenbond woensdag niet mee aan de actie van de FNV–collega’s. „De werkgevers zijn het met onze standpunten eens en dan is het niet redelijk om hen in de portemonnee te treffen door reizigers gratis te vervoeren", aldus een woordvoerster van het CNV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer