Binnenland

Kamer boos op Verdonk om Syriërs

DEN HAAG - Woedend is de oppositie op minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Opnieuw is informatie over de asielachtergrond van vreemdelingen terechtgekomen bij het land van herkomst. Dat gebeurde kortgeleden al bij Congolese asielzoekers en nu bij Syriërs.

Redactie politiek
29 March 2006 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

SP-Kamerlid De Wit toonde zich dinsdag in het debat over uitgeprocedeerde Syrische asielzoekers zo boos op Verdonk, dat hij openlijk zinspeelde op de gedachte het vertrouwen in de minister op te zeggen. Een eventuele motie van wantrouwen kan zeker op steun rekenen van GroenLinks en mogelijk ook van PvdA en ChristenUnie. Dezelfde partijen vroegen Verdonk in december ook al op te stappen, toen bleek dat Congo en 31 andere landen ten onrechte op de hoogte bleken te zijn van het asielverleden van hun onderdanen. Dat kan de betrokkenen na terugkeer in gevaar brengen.De kwestie van de Syrische uitgeprocedeerden is een „exacte kopie” van de affaire Congo, stelde GroenLinks-Kamerlid Vos dinsdag. Ze vindt het „uitermate ernstig en onbegrijpelijk” dat er opnieuw asielinformatie in handen van het land van herkomst is gekomen. Syrië weet niet alleen dat sommigen van de uitgeprocedeerden in Nederland asiel hebben aangevraagd, maar is in enkele gevallen zelfs op de hoogte van hun vluchtroute.

Het stoort de Kamer bovendien dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet bij alle gesprekken tussen de uitgeprocedeerden en een Syrische delegatie aanwezig mocht zijn. Dat moet in de toekomst anders, vinden alle partijen. Van de gesprekken, die bedoeld zijn om de identiteit van de vluchtelingen vast te stellen ten behoeve van hun terugkeer, zijn achteraf verslagen gemaakt door de IND.

Verdonk heeft de Kamer daarover niet tijdig geïnformeerd toen haar ernaar werd gevraagd. De minister legt de schuld daarvoor bij de top van de IND. Enkele leidinggevenden zouden „politieke sensitiviteit” (gevoeligheid) missen en haar de informatie hebben onthouden, zodat zij op haar beurt de Kamer niet goed kon inlichten. Als straf daarvoor heeft Verdonk de betrokken IND’ers overgeplaatst. „Mijn taak is niet om na ieder debat met de Kamer af te treden”, lichtte de bewindsvrouw toe, „maar op te treden. Dat heb ik gedaan.”

De Kamer debatteert volgende week achter gesloten deuren verder met Verdonk. Dan komt ook de situatie van de tijdelijk vermiste vader en zoon uit een christelijk Syrische gezin aan de orde. SGP’er Van der Staaij zei dat de laatste brief van Verdonk zijn bezorgdheid over de familie niet heeft weggenomen. Hij wil weten waarom de vader en zoon direct na hun uitzetting zeven weken vermist zijn geweest.

De Kamer wil dat de uitzetting van Syrische asielzoekers voorlopig wordt opgeschort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer