Binnenland

Veel negatieve reacties op regeerakkoord

Organisaties van scholen, allochtonen en ouderen hebben woensdag negatief gereageerd op het regeerakkoord van CDA, LPF en VVD. Ook de politie, de vier grote steden en de Waddenvereniging zijn ontevreden.

Binnenlandredactie
4 July 2002 11:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

Volgens de onderwijsorganisaties moet er de komende vier jaar veel meer in hun sector worden geïnvesteerd dan de toegezegde 500 miljoen euro. Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) noemt 4 miljard euro „een realistische ambitie.” Ook de werkgroep Meerjareninvesteringsplan (MIP), waarin werkgevers- en werknemersorganisaties zijn vertegenwoordigd, wenst een forse investering om het onderwijs een aantrekkelijke sector te maken. Volgens het Centraal Planbureau verdienen academici in het onderwijs 18 procent minder dan hun collega’s in het bedrijfsleven.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) zijn boos over de opname van de collegegelddifferentiatie in het regeerakkoord. Beide partijen vrezen een tweedeling in het hoger onderwijs, omdat topopleidingen meer collegegeld kunnen gaan vragen. Het ISO vindt het onbegrijpelijk dat het CDA na vier jaar oppositie tegen de regeling nu toch een andere weg inslaat. Het uitblijven van extra geld noemt het ISO „de nekslag voor het hoger onderwijs.” De Bve-raad, de brancheorganisatie van het beroepsonderwijs, spreekt van „het regeerakkoord van de gemiste kansen.”

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat de beloften van CDA en VVD om het lerarentekort in het basisonderwijs terug te dringen, nergens zijn terug te vinden in het regeerakkoord. Het schrappen van de Melkertbanen zal voor grote problemen zorgen. Ongeveer 7000 mensen met een Melkertbaan werken als conciërge of assistent in het onderwijs, aldus de AOb.

De Onderwijsbond CNV vindt dat het onderwijs door de regeringspartijen niet serieus genomen wordt. „Een samenhangend beleid om onderwijs echt op de kaart te zetten wordt niet gepresenteerd. Er wordt vooral gesproken over het verantwoordelijkheden neerleggen bij de scholen en vermindering van de administratieve lasten. Alsof daarmee de oplossing voor de aangegeven problemen voorhanden is.”

„Ronduit asociaal en zeer schandalig”, noemt H. Zuthem van het Inspraakorgaan Turken (IOT) het plan van de nieuwe regering om nog maar 10 procent van de kinderbijslag uit te keren aan kinderen die buiten de Europese Unie wonen. Volgens het IOT is de kinderbijslag voor kinderen in het buitenland sinds 1983 een discussiepunt geweest. „Maar tot nu toe ging het om het woonlandbeginsel”, aldus Zuthem. „Nu wordt de kinderbijslag helemaal afgeschaft, want 10 procent is niks.” Naar schatting wordt voor 12.000 kinderen in Turkije en 12.000 in Marokko kinderbijslag verstrekt.

Het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT) zal Marokkaanse ouders adviseren hun kroost in Nederland groot te brengen. Het SMT wil eerst nagaan of de partijen de maatregel wel mogen doorvoeren. J. Ftieh, voorzitter van de Marokkaanse arbeidersorganisatie KMAN, en A. Aboutaleb, directeur van het multiculturele instituut Forum, achten de kans groot dat de meeste ouders met kinderen in Marokko overgaan tot gezinshereniging.

Ouderenorganisaties, verenigd in het CSO, hebben „bijzonder teleurgesteld” gereageerd op de „geringe” aandacht voor ouderen in het regeerakkoord. Het akkoord schept ook veel onzekerheden over de gevolgen van bijvoorbeeld een nieuw ziektekostenstelsel en de hernieuwde sollicitatieplicht voor werklozen boven de 57,5 jaar, stelt het CSO. De ouderenorganisaties zijn wel tevreden met de plannen om palliatieve hulp (pijnvermindering en stervensbegeleiding) op maat mogelijk te maken.

De politie zegt meer geld nodig te hebben om de plannen van het nieuwe kabinet op het gebied van veiligheid te kunnen uitvoeren dan de 700 miljoen euro die daar nu voor is uitgetrokken.

De vier grote steden zien in het regeerakkoord vijf bedreigingen voor een goed functionerend gemeentelijk beleid. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zich grote zorgen te maken over het verlies aan inkomen door de korting op het Gemeentefonds. Dat zal ten koste gaan van de extra aandacht voor veiligheid, zorg en onderwijs, stellen zij. Ook het beperken van gesubsidieerde arbeid zal daaraan bijdragen, verwachten de vier burgemeesters. Als veel van deze banen worden geschrapt, verdwijnen er duizenden stadswachten, controleurs in het openbaar vervoer en assistenten in de zorgsector, het onderwijs en de kinderopvang.

De steden wensen verder niet op te draaien voor de gevolgen van het strengere asielbeleid. Zij vrezen dat uitgeprocedeerde en afgewezen asielzoekers hun heil in de grote steden zullen zoeken. Verder staat er in het akkoord nagenoeg niets over maatregelen om de steden te versterken, zoals vernieuwing van oude wijken. Ook missen de burgemeesters een alternatief voor het schrappen van de Kaderwet bestuur in verandering, waardoor de regionale samenwerking in gevaar komt.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) is zeer positief over het regeerakkoord. Dat maakt boren in de Waddenzee niet per definitie onmogelijk. In het akkoord staat dat boren naar gas de komende tien jaar niet is toegestaan omdat er „vooralsnog geen economische, budgettaire en energiepolitieke noodzaak voor is.” Ook bestaat er nog onvoldoende inzicht in de ecologische gevolgen. Voor de locaties bij Paesens en Moddergat en bij Lauwersoog geldt echter een uitzondering. Mits de natuurbeschermingswet in acht wordt genomen, mag daar wel gas uit de grond worden gehaald. Op die plaatsen is al veel geïnvesteerd. De Waddenvereniging noemt het verbod op winning van waddengas een „wassen neus.”

Stroombedrijf EPZ, eigenaar van de kerncentrale in Borssele, kijkt uit naar het gesprek met de nieuwe regering over het openhouden van de kerncentrale. CDA, LPF en VVD stellen in het regeerakkoord dat het „niet zinvol” is de enige kerncentrale in Nederland voortijdig te sluiten. „Daar zijn wij blij mee”, aldus EPZ.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer