Binnenland

Van Ardenne neemt omstreden term terug

DEN HAAG (ANP) – Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft woensdag onder druk van de Tweede Kamer toegegeven dat ze zich ongelukkig heeft uitgedrukt in de kwestie van de Deense spotprenten, maar ze nam geen afstand van haar eigen analyse. De Kamer was hiermee niet tevreden, maar alleen regeringspartij VVD diende een motie in.

22 March 2006 19:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Van Ardenne zei eind februari in een stuk in een Arabische krant dat „fundamentalistische secularisten" de opschudding over Deense spotprenten van de profeet Mohammed misbruikt hebben om „vijandigheid jegens andere religies ten toon te spreiden". Kamerleden vonden dat het stuk suggereerde dat de schuld van de cartoonrellen in het Westen lag. De Kamer riep de CDA–minister hierover ter verantwoording en de VVD eiste zelfs dat ze haar woorden zou terugnemen.Van Ardenne nam woensdag in het debat met de Kamer de term „fundamentalistische secularisten" terug. Dat is volgens haar bij nader inzien zoiets als „een paarse krokodil", iets wat niet bestaat. Maar verder volhardde ze in haar analyse. Die was bedoeld om op te roepen tot een dialoog tussen religies.

Een meerderheid van de Kamer was bijzonder teleurgesteld over de verdediging van de minister. „Het was de verkeerde boodschap op het verkeerde moment, in een verkeerd land in een verkeerde krant", zei Kamerlid Wilders. Van Ardennes tekst werd namelijk ook gepubliceerd in de krant Yemen Times. Volgens haar is dat – met een vrouwelijke hoofdredacteur – de meest liberale krant van Jemen.

Maar VVD–Kamerlid Van Baalen kwam met antisemitische spotprenten uit de Yemen Times en met een hoofdredactioneel commentaar op de proppen waarin gesproken wordt over „de zogenaamde holocaust". Van Baalen eiste van Van Ardenne dat ze toegaf dat het fout was in die krant te publiceren. De minister deed dat niet en de motie van Van Baalen kreeg vooralsnog van geen enkele andere partij steun.

Wel bleef de kritiek van Kamerleden. „U heeft er een potje van gemaakt", zei D66–Kamerlid Van der Ham. „Een strategische misser", oordeelde PvdA’er Koenders. Maar behalve Van Baalen diende geen enkele partij nog een motie in.

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) hield een pleidooi voor meer antidiscriminatiebureaus. Daarvan zijn er nu 38 in Nederland, maar lang niet in alle regio’s in het land. „Daar moeten we iets aan doen", aldus Pechtold.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer