CU Utrecht: Bestrijd eenzaamheid
UTRECHT - Naar alle waarschijnlijkheid gaat de ChristenUnie deelnemen aan een links-christelijk college in Utrecht. De kersverse fractievoorzitter Mirjam Bikker (23): „We winden er geen doekjes om wat onze principiële uitgangspunten zijn.”
De ChristenUnie doet het goed in de domstad. De partij ging van een naar twee zetels. Mirjam Bikker, afstuderend rechtenstudent en in deeltijd werkzaam bij de provinciale CU-fractie, gaat de kar trekken. Ze wordt vergezeld door Wim Rietkerk, al langer CU-raadslid. Nadat de afgelopen dagen de onderhandeling over een linkse coalitie stukliepen, komt een links-christelijk college van PvdA, GroenLinks, CDA en CU in Utrecht in beeld.CU levert in dat geval ook een wethouder. Over kandidaten wil de partij nog geen uitsluitsel geven. Bikker zelf is niet in de race. „Ik heb nog te weinig bestuurlijke ervaring. Het is belangrijk dat er een ervaren persoon op die post komt. Bij mijn weten is het de eerste keer dat de ChristenUnie in een van de vier grote steden een wethouder levert.”
Wat wil de CU binnen het Utrechtse college bereiken?
„We willen het christelijk-sociaal beleid gestalte geven. Speerpunt is de bestrijding van eenzaamheid. Nu geeft een op de drie ouderen in Utrecht aan niemand te hebben om mee te kunnen praten over persoonlijke problemen. Dat vind ik heel schokkend. Daar moeten we met z’n allen wat aan doen. Dat is christelijke barmhartigheid. Concreet denk ik aan goed investeren in welzijnswerk. Zorg voor toegankelijke buurten, veilige wandelpaden, goede medische voorzieningen. Pak achterstandsbuurten aan.
In een wijk als Utrecht-Overvecht kun je je unheimisch voelen met die flats van tien hoog.
Een ander aandachtspunt is de bestrijding van luchtvervuiling in Utrecht. Denk aan de fijnstofproblematiek. In en rond de stad loopt het verkeer vast. De lucht is te vuil. Daarom willen we meer tunnels en bijvoorbeeld roetfilters op bussen.”
Maakt de CU in Utrecht ook werk van de bestrijding van straatprostitutie?
„Zeker. Daar hebben we het in de collegeonderhandelingen uitvoerig over gehad. We zijn de enige partij die vindt dat mannen die zich te buiten gaan aan illegaal prostitutiebezoek moeten worden bestraft. Verder willen we het aantal seksinrichtingen verminderen. Het meest schrijnend vind ik dat vrouwen die uit de prostitutie willen stappen, daar in Utrecht nauwelijks mogelijkheden voor hebben. We hebben een stevige lans gebroken voor meer voorzieningen om uit de prostitutie te stappen. Ook op het terrein van drugsverslaving is er in Utrecht veel te weinig aandacht voor afkickprojecten. Dat willen we veranderen.”
Denkt u iets te bereiken wat betreft het tegenhouden van winkelen op zondag in Utrecht?
„Vorig jaar heeft de burger in een referendum aangegeven dat hij twaalf zondagen in het jaar genoeg vindt. Dat is een duidelijk signaal. Daar zullen we in het college op blijven wijzen. Wij zouden graag een vermindering van het aantal koopzondagen zien. Het allerbelangrijkste is dat de regels rond winkelopenstelling op zondag goed worden gehandhaafd.”
Bent u niet bang dat de CU als kleintje in het college wordt verdrongen door de anderen?
„Nee. Wij hebben een heldere positie in de raad. De andere partijen hebben ons er niet zomaar bijgehaald. Wij hebben onze eigen christelijke identiteit. Daar winden we geen doekjes om. Daarbij zul je wel moeten beseffen dat je samenwerkt met mensen die niet tot een christelijke partij behoren. Dat zal extra gesprekken en extra uitleg nodig maken. Maar dat is niet erg.”
U bent 23 jaar. Da’s jong.
„Het was wel wennen in de campagne. Maar we weten nu wat we als onderhandelaars aan elkaar hebben. Bij de installatie van de raad, met het afleggen van de eed, heb ik ervaren dat ik niet zomaar aan een baantje ben begonnen, maar dat het raadswerk een hele verantwoordelijkheid met zich meebrengt.”