Marokkanen teisteren Goudse buurten
GOUDA - Marokkaanse jongeren teisteren diverse woonwijken in Gouda. Ze vernielen auto’s en gooien ramen in. Bewoners voelen zich onveilig. „De politie is bang voor die jongens, en dat weten de Marokkaantjes zelf heel goed.”
De noordoostelijke wijk Achterwillens in Gouda oogt net na het middaguur rustig. Maar schijn bedriegt. „’s Avonds gaat het er vaak veel rumoeriger aan toe”, weet buurtbewoonster L. Anker (47) te vertellen. Vandalen tikten in anderhalf jaar tijd twee keer een raampje van haar auto in. Het slaapkamerraam van haar zoon werd met eieren bekogeld toen hij er een Amerikaanse vlag voor had hangen.„Met oud en nieuw was het helemaal verschrikkelijk. Die gasten staken auto’s in brand, schopten bloempotten om en vernielden bushokjes en winkelruiten. De overbuurvrouw is nog niet zolang geleden met haar dochtertje vertrokken en woont nu bij haar ex. Ze stompten en bedreigden haar. Ze kon er niet meer tegen.”
Achterwillens is niet de enige Goudse wijk die te kampen heeft met overlast door Marokkanen. Dezelfde problematiek speelt onder andere in Korte Akkeren, Vreewijk en Oosterwei. Donderdagavond belegt de gemeente zelfs een speciale avond voor de bewoners van Vreewijk en Oosterwei. De burgers kunnen -mogelijk in aanwezigheid van burgemeester Cornelis- hun gal spuwen over de problemen die zij in hun buurt ondervinden.
Hoewel in Achterwillens vooralsnog niet een dergelijke avond voor bewoners wordt belegd, heeft Anker de indruk dat de overlast in haar wijk ook hand over hand toeneemt. De politie reageert volgens haar traag op de grote overlast. „Nog niet zo lang geleden begonnen de Marokkaantjes met stenen te gooien. Het duurde nota bene een halfuur voordat de politie arriveerde. De agenten zijn bang voor die jongens, en dat weten de Marokkaantjes zelf heel goed”, is haar stellige overtuiging.
Moeiteloos zou Anker de overlast gevende groep jongeren kunnen aanwijzen, zegt ze. „Opmerkingen richting die jongens maak ik maar niet. Meestal zeg ik hun vriendelijk gedag, in de hoop dat ze me met rust laten. Soms staan ze met z’n vijftigen bij elkaar.”
De oorspronkelijk uit Waddinxveen afkomstige Anker woont al zo’n tien jaar aan de Goudse Poldermeesterslag. „Als ik had geweten dat het hier zo uit de hand zou lopen, was ik hier nooit gaan wonen. Ik wist echt niet wat voor een wijk dit was. Ik denk er sterk over toch maar eens te gaan verhuizen.”
De Goudse wil benadrukken dat veel Marokkaanse ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen. „Zij hebben een mentaliteit van: binnen zijn wij de baas, buiten is de politie dat.”
Die mentaliteit is een Marokkaanse vrouw verderop in de straat vreemd. Ze staat een rode Honda schoon te maken, haar hoofd bedekt met een hoofddoek. „Ouders zijn zelf verantwoordelijk”, zegt ze terwijl ze de zeem stevig uitwringt. „Ze moeten hun kinderen veel harder aanpakken. De politie zie je hier niet. Die is bang voor al die straatboefjes. De overlast is er ook de oorzaak van dat ik de auto van m’n zoon sta schoon te maken. Gisteren zijn er nieuwe ramen in de auto gezet. Ze waren ingeslagen en de radio/cd-speler hebben ze eruit gejat.”
Een woordvoerder van de politie Hollands Midden ontkent dat de politie zich nauwelijks in de wijk laat zien. „De wijkagent is extra alert en er wordt vaak gesurveilleerd. We hebben daarvoor meerdere auto’s beschikbaar. Bovendien patrouilleren we zelfs in burger. Helaas hebben we tot nu toe niemand kunnen betrappen.” Volgens de politiewoordvoerder gaat het in Achterwillens om zo’n twintig tot dertig jongeren. „We hebben in beeld wie het zijn. Er is echter een probleem: de politie kan de jongeren niet oppakken voor alleen het rondhangen op straat. Bovendien zijn bewoners bang om aangifte te doen, omdat de jongeren hen bedreigen en ’als dank’ hun eigendommen vernielen.”
De gemeente Gouda maakt in samenwerking met politie, jongerenwerk en bureau Halt een plan om de overlast in diverse Goudse wijken -waaronder Achterwillens- te beteugelen. „Er komt extra toezicht door de politie en meer straathoekwerk om jongeren naar reguliere voorzieningen te krijgen”, aldus een woordvoerster van de gemeente Gouda. „Bovendien willen we kijken in hoeverre goede verlichting in de buurt kan bijdragen aan een oplossing. Zorgvuldige communicatie met de bewoners is daarbij belangrijk.”
Een samenscholingsverbod in de wijk Achterwillens ziet de gemeente niet zitten. „Met zo’n maatregel verplaatsen we het probleem naar andere wijken. Daardoor wordt de groep overlastgevers nog moeilijker te benaderen en aan te pakken”, zegt de woordvoeder. „Verbeteringen in de wijk zijn echter helaas niet van de ene op de andere dag te realiseren. Het is een zaak van lange adem.”