Juristen zetten vraagtekens achter Borssele–akkoord
DEN HAAG (ANP) – Juristen, die door de Tweede Kamer zijn geraadpleegd, plaatsen vraagtekens bij de overeenkomst die staatssecretaris Van Geel gesloten heeft om de kerncentrale Borssele langer open te houden.
De kerncentrale mag openblijven tot 2033, maar dan moeten de eigenaars geld steken in duurzame energie om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Bovendien moet Borssele dan behoren tot de 25 procent meest veilige centrales in zijn soort.Volgens deskundigen van het bureau De Brauw Blackstone Westbroek is het niet duidelijk of de overeengekomen vermindering van CO2 uitstoot een extra inspanning van de ondernemingen vergt. Bovendien vinden ze dat nog te onduidelijk is wat er gaat gebeuren als de „25 procent plicht" niet wordt nagekomen. Ze raadden de Tweede Kamer woensdag tijdens een hoorzitting aan te bekijken of dit vastgelegd kan worden in de kernenergiewet. De overheid kan dan naleving beter afdwingen.
De eigenaars van Borssele, de energiebedrijven Essent en Delta, hebben toegezegd ieder 100 miljoen euro uit te geven aan vernieuwende projecten om uitstoot van CO2 te voorkomen. Bovendien moeten ze ieder 25 miljoen euro steken in een fonds voor duurzaamheidsprojecten.
De juristen wijzen de Tweede Kamer erop dat het beleid al gericht is op vermindering van uitstoot van CO2 door het systeem van verhandelbare emissierechten. Het is daardoor niet zeker of door het convenant met Van Geel de energiebedrijven er een extra schepje bovenop doen in hun milieumaatregelen.