Binnenland

Gemeentes zitten spijbelaars achter de broek

DEN HAAG (ANP) – In bijna 140 gemeentes maken scholen, leerplichtambtenaren en wethouders van onderwijs leerlingen donderdag duidelijk dat iets eerder op vakantie gaan en zelfs een uur te laat op school komen al als spijbelen gezien wordt. Ze doen dat tijdens de derde nationale Dag van de Leerplicht.

15 March 2006 17:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

Het ministerie van Onderwijs organiseert het evenement om nog eens duidelijk te maken dat scholieren ook bij het kleinste verzuim al te maken krijgen met de Leerplichtwet. Dat is volgens de handhavers van de wet belangrijk, omdat ernstig spijbelen vaak begint met een paar uur wegblijven en omdat spijbelen de voorbode kan zijn van schooluitval.In veel gemeentes gaan wethouders en leerplichtambtenaren de straat op om rondhangende jongeren te vragen waarom ze niet op school zitten. Leerplichtambtenaren komen naar de scholen om daar leerlingen te gaan bellen die niet zijn komen opdagen. Op veel scholen is de afgelopen tijd in de les al aandacht besteed aan spijbelen.

Het ministerie organiseert donderdagmiddag een debat op het Nova College in Amsterdam waar scholieren zelf kunnen vertellen wat ze vinden van schoolverzuim en van het plan van minister Van der Hoeven (Onderwijs) om de leerplicht te verlengen. Nu geldt die tot 16 jaar, met daarna nog een jaar gedeeltelijke leerplicht. De minister wil dat laatste in een volledige leerplicht omzetten.

Een van de gemeentes die de afgelopen jaren te kampen had met ernstig schoolverzuim is Rotterdam. Sinds 2004 hanteert de gemeente een strenger beleid om spijbelen tegen te gaan. Volgens een woordvoerster heeft het beleid effect, alleen is dat niet met cijfers te onderbouwen. „Omdat een van de onderdelen van het beleid is dat alle scholen verzuim melden, zijn de spijbelcijfers hoger dan ooit". Toch weet de gemeente dat de aanpak werkt. „Wij krijgen van veel scholen te horen dat het opvallend beter gaat, zelfs de meest notoire spijbelaars zijn weer terug op school. Ook winkeliers melden dat het rond schooltijden op straat rustiger is."

Het belangrijkste onderdeel van de Rotterdamse aanpak is het zichtbaar maken van de leerplichtambtenaren. Elke school heeft zijn eigen ambtenaar, die ook spreekuren houdt. „Het is voor een leerling heel erg als hij na het spijbelen door de ambtenaar uit de klas wordt gehaald voor een gesprek."

Net als in Rotterdam zijn de landelijke cijfers over spijbelen gestegen. In het schooljaar 2003–2004 werd in totaal 41.642 maal melding gemaakt van schoolverzuim. 11 Procent daarvan is verzuim in verband met vakantie. Een jaar eerder lag het spijbelcijfer op 38.502, waarvan 9 procent zogenaamd luxe verzuim. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs is de stijging te wijten aan betere controle op spijbelen en het duidelijker melden door scholen en het actiever optreden van leerplichtambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer