Hofstadleden mogelijk het land uit
DEN HAAG - Twee veroordeelde leden van de Hofstadgroep worden mogelijk binnenkort uitgezet naar Marokko. Fahmi B. (24) en Mohammed el M. zijn vrijdag na het vonnis in de Hofstadzaak vastgezet in een politiecel.
Ze zijn tot ongewenst vreemdeling verklaard, aldus de Volkskrant maandagochtend.Tweede Kamerlid Hirsi Ali (VVD) vindt dat de veroordeling van Hofstadlid Mohammed Fahmi B. voor het hebben en verspreiden van radicale ideeën een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting. Fahmi B. kreeg anderhalf jaar cel.
Radicaal gedachtegoed moet volgens haar niet via het strafrecht, maar in de „ideologische arena” worden bestreden.
De overheid moet er dan wel voor zorgen dat de deelnemers aan dat publieke debat worden beschermd als ze zich negatief over de islam uitlaten. Nu is de bestrijding van de islamitische ideologie niet mogelijk in Nederland, omdat veel critici van de islam zich uit angst voor bedreigingen niet durven uitspreken, aldus Hirsi Ali. Het Kamerlid houdt zich namens haar fractie onder meer bezig met het onderwerp radicalisering.
„Hier is sprake van een ideeënstrijd. In een open samenleving mag je een radicaal gedachtegoed hebben en verspreiden, ook al leidt dat in de kern tot geweld. De bestrijding daarvan hoort niet bij de rechter thuis, omdat die dan wordt opgezadeld met politieke en theologische onderwerpen”, zei de politica.
Hirsi Ali is verder tevreden over de veroordelingen in het proces en het feit dat de Hofstadgroep is aangemerkt als criminele terroristische organisatie. Maar ze is „diep ongelukkig” over het vonnis tegen Fahmi B., dat volgens haar in strijd is met artikel 10 (recht op vrijheid van meningsuiting) van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Het Kamerlid beseft dat de vorig jaar aangenomen antiterreurwet in dit proces is gebruikt. Toch vindt ze dat de wet op het punt van het hebben en verspreiden van radicale ideeën moet worden aangepast. Ze zal dat morgen in de VVD-fractie bespreken. „We leggen daarbij nu een te zware nadruk op het strafrecht en de informatie van geheime diensten. De rechter mag geen politieke beslissingen nemen”, zei Hirsi Ali.
Haar VVD-collega Weekers, die fractiewoordvoerder terrorismebestrijding is, sprak van een „merkwaardig pleidooi.” Hij voelt er weinig voor om de wet nu al weer te veranderen. „We moeten maatregelen treffen die nodig zijn om terreurverdachten aan te kunnen pakken. Gisteren is bewezen dat de wet nuttig is”, zei Weekers.
CDA-Kamerlid Van Haersma Buma reageerde zeer verbaasd op de uitspraken van Hirsi Ali. De radicale uitspraken worden gedaan in de context van een terroristische organisatie, waardoor ze volgens hem levensgevaarlijk zijn. „Het gaat hier niet om een normaal debat, maar om haat zaaiende uitingen die strafbaar zijn”, zei Van Haersma Buma. Volgens hem moet de rechtsstaat mensen aanpakken die zich daaraan schuldig maken.