Positie links lijkt minder stevig
HILVERSUM (ANP) - De positie van PvdA en SP en daarmee die van een linkse meerderheid lijkt minder stevig dan zij zich aanvankelijk liet aanzien, zo blijkt uit een peiling zondag van www.peil.nl in opdracht van de NOS. Maurice de Hond heeft de resultaten bekendgemaakt.
De kandidaatstelling van Mark Rutte als lijsttrekker voor de VVD versterkt de positie van de liberalen. Terwijl Van Aartsen vorige week een gemiddeld waarderingscijfer van 3.9 scoorde, haalt Rutte nu een 5. Dat is maar drie tiende minder dan Bos.De uitslag van deze meest recente peiling verschilt weinig van die van de afgelopen week (inclusief de gemeenteraadsverkiezingen) en eerdere peilingen van De Hond, maar wijkt fors af van de uitslag van de Politieke Barometer van bureau Interview-NSS van vrijdag. Volgens de Barometer zou de PvdA stijgen naar zestig zetels, in de uitslag van zondag krijgen de sociaaldemocraten 52 zetels.
De forse stijging van PvdA plus SP is vooral te danken aan de sterke daling van het CDA. Met name CDA-kiezers bij de verkiezingen van 2003 met een laag inkomen zijn overgestapt naar PvdA en SP (30 procent). De helft van de CDA-kiezers uit 2003 met een modaal inkomen of lager stemt nu nog CDA.
PvdA-leider Bos heeft de belangrijkste sleutel voor de positie van vrijwel alle partijen in de aanloop naar de landelijke verkiezingen in handen. De lijn die hij gaat volgen ten aanzien van de regeringscombinatie is volgens De Hond bepalend. Ongeveer tweederde van de PvdA-kiezers wil een linkse coalitie en een kwart een combinatie met CDA of VVD.
Van degenen die nu PvdA stemmen en een voorkeur hebben voor de linkse coalitie geeft twee derde aan eventueel voor SP of GroenLinks te kiezen. Als Bos zich niet voor de verkiezingen uitspreekt voor een coalitie met SP en GroenLinks is de kans groot dat een groot deel van deze kiezers op SP of GroenLinks stemt in plaats van op de PvdA. Dit kan de sociaaldemocraten tien tot vijftien zetels kosten.
Spreekt Bos zich uit voor de linkse coalitie, dan speelt hij wel de partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum in de kaart. Een deel van de CDA-kiezers die nu links hebben gestemd, gaat dan weer naar rechts. In het midden ontstaat er meer ruimte voor de VVD en D66, wat weer gevolgen heeft voor de omvang van het gat dat rechts van de VVD ligt voor Wilders en Pastors.