Stijging schadeclaims in zorgsector
ROTTERDAM (ANP) – Patiënten dienen steeds vaker een schadeclaim in omdat zorginstellingen een medische fout hebben gemaakt. Terwijl andere bedrijfstakken, zoals de luchtvaart en de energiesector, het aantal ongelukken en claims de laatste jaren hebben weten te reduceren, kampt de zorg nog altijd met een jaarlijkse stijging van het aantal schadeclaims.
Ongeveer 5 procent van die claims belandt in de rechtszaal. Hierdoor stijgen de kosten voor aansprakelijkheidsverzekeringen die de instellingen moeten betalen. Gemiddeld gaat het daarbij om tussen de 100.000 en 250.000 euro. Dat zei E. van Marle van verzekeringsmakelaar Marsh maandag.Van Marle baseert zich op eigen cijfers en een onderzoek van de jaarverslagen van verzekeringen. Hij stelt dat Nederland niet alleen staat in deze ontwikkeling. In Europa wordt al langer een stijging van verzekeringspremies waargenomen. Gemiddeld stijgen die met ongeveer 60 procent. De meeste claims gaan over gynaecologie, orthopedie, chirurgie en het toedienen van medicijnen.
Eerder bleek al uit onderzoek in opdracht van minister Hoogervorst dat jaarlijks tussen de 1500 en 1600 mensen overlijden als gevolg van te voorkomen incidenten in de zorgsector en dat de kosten van incidenten in de zorg jaarlijks 4 miljard euro bedragen. Verder bleek dat medicatiefouten jaarlijks leiden tot 90.000 ziekenhuisopnames. Onderzoek van TNS NIPO wees bovendien uit dat de kosten van communicatiefouten in de zorg 1,4 miljard per jaar bedragen.