Binnenland

Babic pleegt zelfmoord in Scheveningen

DEN HAAG (ANP) – De voormalige Kroatisch–Servische president Milan Babic heeft zondag in de VN–gevangenis in Scheveningen zelfmoord gepleegd. Volgens een verklaring die het Joegoslavië–Tribunaal maandag uitgaf, werd Babic zondag om 18.30 uur dood in zijn cel aangetroffen.

De president van het VN–tribunaal, de Italiaanse rechter Fausto Pocar, heeft een intern onderzoek gelast. Dat zal worden geleid door de vicepresident van het VN–hof, de Australische rechter Kevin Parker.

6 March 2006 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:32
BABIC
BABIC

Er waren geen aanwijzingen dat Babic van plan was zelfmoord te plegen, aldus de woordvoerster van Pocar tegen het ANP. De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen waren genomen: om de dertig minuten werd naar Babic gekeken. Dat is zondag om 18.00 uur voor het laatst gebeurd. Over de manier waarop Babic zelfmoord heeft gepleegd, wilde de zegsvrouw geen mededelingen doen. Er doen in het tribunaal onbevestigde geruchten de ronde over gebruik van een plastic tas.Babic (50) had maandagochtend verder moeten getuigen in het proces wegens oorlogsmisdaden tegen Milan Martic, een van zijn opvolgers. De zaak–Martic is tot woensdag afgelast.

Babic gooide het begin 2004 op een akkoordje met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en legde een gedeeltelijke schuldbekentenis af. Hij bekende zijn betrokkenheid bij de etnische vervolging van etnische Kroaten in het door Serven beheerste gebied in Kroatië in 1991/92: moorden, deportaties, vernietiging van eigendommen en andere oorlogsmisdaden.

Babic werd in november 2004 veroordeeld tot dertien jaar cel; die straf werd vorig jaar in hoger beroep bevestigd. Hij zegde als onderdeel van de deal toe tegen andere verdachten te getuigen. Eerder al trad Babic op als getuige tegen de voormalige Servische president Slobodan Milosevic. Babic getuigde over de betrokkenheid van anderen bij de „etnische zuiveringen". Met de zelfmoord van Babic verliezen de VN–aanklagers een waardevolle getuige, ook in toekomstige processen. Zo had Babic moeten optreden in de rechtszaken tegen twee voormalige kopstukken van de Servische geheime dienst, Jovica Stanisic en Franko Simatovic. De Nederlandse strafpleiter Geert–Jan Knoops vertegenwoordigt Stanisic voor het internationale tribunaal.

Peter Michael Müller, de advocaat van Babic, had geen aanwijzingen voor de op handen zijnde zelfmoord van zijn cliënt. Dat heeft de Duitse jurist maandag tegen het ANP gezegd. Müller heeft Babic vrijdag in de rechtszaal voor het laatst gezien, tijdens het proces tegen Martic. Müller heeft Babic toen niet gesproken – als raadsman moest hij de schijn vermijden de getuigenis van Babic te beïnvloeden. Maar in gebarentaal heeft Babic te verstaan gegeven dat alles ’ok’ was, aldus Müller.

De Beierse jurist is vrijdag wel opgevallen dat Babic bleek was. Müller weet niet wat het motief van Babic is geweest om zelfmoord te plegen.

Volgens Müller dacht Babic met zijn schuldbekentenis en getuigenissen voor het VN–tribunaal een taak te vervullen: de mensen op de Balkan moesten weer met elkaar leren leven, „en de waarheid is de beste en enige weg daar naartoe".

Het is de tweede keer dat in de VN–gevangenis in Scheveningen iemand zelfmoord pleegt. In juni 1998 pleegde de Kroatische Serf Slavko Dokmanovic met een stropdas zelfmoord in zijn cel. Hij was aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden na de val van Vukovar in 1991.

Babic werd op 26 februari 1956 geboren in de Kroatische plaats Kukar. Hij werd tandarts en kreeg in 1989 de positie van een van de directeuren van het medisch centrum van Knin, dat later de hoofdstad zou worden van de Krajina–republiek van Kroatische Serven, die niet door het Tudjman–bewind in Zagreb wilden worden geregeerd.

Babic werd in december 1991 president van de Krajina–republiek. Hij bekleedde die functie tot februari 1992. Later werd hij achtereenvolgens minister van Buitenlandse Zaken en premier van de Krajina–republiek. Hij bleef premier totdat Tudjman in augustus 1995 met zijn offensief Operatie Storm een einde maakte aan de Krajina–republiek. Babic vluchtte naar Servië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer