Deelgemeenten willen zelf beleid veiligheid maken
ROTTERDAM (ANP) - Vijf Rotterdamse deelgemeenten willen de komende raadsperiode een andere benadering van het veiligheidsbeleid.
Ze hebben een manifest opgesteld om veiligheidsmaatregelen niet van bovenaf op te leggen, maar van onderop vanuit de deelgemeenten zelf. Het manifest, dat woensdag is gepubliceerd, zal na de raadsverkiezingen van 7 maart worden aangeboden aan het nieuwe stadsbestuur.De vijf deelgemeenten zijn Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk en Noord, gelegen binnen de ruit van Rotterdam. Van de 597.000 Rotterdammers wonen er 313.000 in deze gebieden.
Volgens de voorzitter van deelgemeente Feijenoord W. Straasheijm is er de afgelopen collegeperiode veel bereikt in Rotterdam, maar lag de nadruk vooral op repressie. „Wij willen de komende jaren het accent leggen op preventie waarbij de deelgemeenten een grotere regierol moeten krijgen”, aldus Straasheijm.
Het manifest is een reactie op de collegeresultaten veiligheid die het stadsbestuur vorige week presenteerde. Daaruit bleek dat de stad sinds 2002 een stuk veiliger is geworden.
„In het veiligheidsbeleid moet nu een volgende fase aanbreken: niet alleen dweilen, maar ook de kraan dichtdraaien”, vinden de voorzitters van de vijf deelgemeenten. Volgens hen moet de aanpak beginnen bij de jeugd in de verschillende wijken. „Geef de jeugdproblematiek absolute topprioriteit; breng per wijk de grootste risico’s voor jongeren in kaart.”
Verder stellen de deelgemeentevoorzitters voor om de zogenoemde stadsmariniers die die nu per deelgemeente de veiligheidsproblematiek aanpakken, om te scholen tot een ’juniorcorps’. Dit gezelschap moet met „evenveel miljoenen op zak de gaten en knelpunten in de aanpak van jongeren lokaliseren en helpen oplossen.” Ook zouden stadsbestuur en deelgemeenten samen een plan moeten maken om tenminste tien buurten die daarvoor het meest in aanmerking komen drugsvrij te maken.