Binnenland

Wolfowitz hamert op bestrijding corruptie

DEN HAAG (ANP) – „De toekomst van miljoenen mensen staat op het spel als ontwikkelingsgelden in verkeerde zakken verdwijnen. Kinderen kunnen niet naar school, omdat ze geen boeken hebben. Zwangere vrouwen lopen het risico geen adequate gezondheidszorg te krijgen". Alle reden dus om de strijd tegen corruptie voortvarend aan te pakken, zegt de president van de Wereldbank, de Amerikaan Paul Wolfwowitz.

27 February 2006 17:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Wolfowitz, die vorig jaar aantrad als hoogste baas van de bank, was maandag in Den Haag, waar hij met diverse Nederlandse bewindslieden besprekingen voerde, onder wie premier Balkenende en de ministers Zalm (Financien) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). Tijdens een ontmoeting met de pers ging de aandacht onder meer uit naar het bestrijden van corruptie, zowel in ontwikkelingslanden als binnen de bank zelf.De in Washington gevestigde ontwikkelingsbank beschouwt het uitbannen van corruptie als middel om het realiseren van de zogeheten millenniumdoelen dichterbij te brengen. De millenniumdoelen werden in 2005 in VN–verband opgesteld in een poging om de wereldwijde armoedebestrijding concreet handen en voeten te geven. Uit gegevens die de Amerikaanse senator Richard Lugar vorig jaar naar buitenbracht, blijkt dat corruptie de Wereldbank sinds 1946 tientallen miljarden dollars moet hebben gekost.

De aandacht voor de bestrijding tegen corruptie is binnen de bank niet nieuw. Sinds enkele jaren is er een speciale divisie binnen de bank die zich met het uitbannen van fraude en wangedrag bezighoudt. Toch heeft de vorig jaar aangetreden Wolfowitz om verschillende redenen de aandacht naar zich toe weten te trekken. Dat kwam onder meer door de benoeming van Suzanne Rich Folsom tot hoofd van de afdeling, die voorheen door de Nederlander Maarten de Jong werd geleid. Volgens critici lijkt de Republikein Wolfowitz zich vooral te willen omringen met mensen met dezelfde politieke achtergrond als hij. De benoeming van Rich zou in die strategie passen.

Verschillende Afrikaanse landen hebben inmiddels aan den lijve ondervonden dat het de bank ernst is met de bestrijding van corruptie. Eind vorige maand besloot de Wereldbank een lening aan Kenia uit te stellen in verband met corruptiepraktijken in het land. Kort daarvoor besloot de bank de geldkraan voor Tsjaad dicht te draaien. De bank kon moeilijk anders, omdat dat land een afspraak over de besteding van inkomsten uit een oliepijplijn aan zijn laars lapte. Daardoor bestaat de kans dat het geld niet naar de armoedebestrijding gaat. Wolfowitz zei maandag in Den Haag dat de bank nu in gesprek is met de autoriteiten van Tsjaad, in de hoop dat de beginselen van de overeenkomst kunnen worden hersteld. Bijzonderheden over de voortgang van het overleg wilde hij niet kwijt.

De bankpresident onderstreepte dat juist Afrika in de armoedebestrijding nog een grote slag moet maken. In tegenstelling tot Aziatische landen zoals China is de armoede de afgelopen jaren daar juist toegenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer