Kandidaat voor burgemeesterspost ooit in de cel
De nummer één op de voordracht van de Maastrichtse gemeenteraad voor de burgemeesterspost, de PvdA’er Karl Dittrich, heeft in 1993 vier dagen in een politiecel doorgebracht.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vermoedt dat de vertrouwenscommissie van de Maastrichtse gemeenteraad op de hoogte was de feiten. „Wij gaan ervan uit dat de commissie daarmee rekening heeft gehouden en dit feit gewogen en getoetst heeft”, aldus een woordvoerder zondagavond.
Het ministerie wil geen commentaar geven op de politieke opwinding die rond de voordracht van Dittrich als nieuwe burgemeester van Maastricht is ontstaan. De sociaal-democraat zat in de cel tijdens een fraudeonderzoek door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en justitie tegen voetbalclub MVV. Dittrich was indertijd voorzitter van het bestuur van MVV.
Tot een rechtszaak is het nooit gekomen. Wel kwamen justitie en het bestuur van MVV in november 1994 een schikking overeen. De bestuursleden van MVV, onder wie Dittrich, en directeur Weijzen van MVV moesten een schikkingsbedrag van 7500 gulden betalen. MVV benadrukte dat de schikking niet gelijkstond aan een schuldbekentenis.
CDA-kopstukken stelden het afgelopen weekeinde in lokale media dat je niet van onbesproken gedrag bent als je in de cel hebt gezeten. Omdat een burgemeester per definitie van onbesproken gedrag moet zijn, valt Dittrich wat betreft het CDA buiten de boot.
Bouwfraude
De christelijke partij steunt met deze uitlatingen de tweede kandidaat voor de burgemeesterspost, het CDA-kamerlid G. Leers. De tegenkandidaat van Dittrich sprak juist afgelopen week in de Kamer schande over justitiële schikkingen, zoals in de bouwfraude.
Maastricht is de eerste grote gemeente in Nederland die in het openbaar kandidaten aanwijst voor het burgemeestersambt. Het kabinet hakt uiteindelijk de knoop door. Dittrich is sinds 1994 voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht.