Donner: Sneller actie bij probleemgezin
DEN HAAG - Minister Donner van Justitie wil dat de overheid sneller kan ingrijpen in probleemgezinnen. Hij komt met een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken, zei hij vrijdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers.
Kinderen kunnen nu pas onder toezicht worden geplaatst als de rechter oordeelt dat de zedelijke en morele ontwikkeling van het kind in gevaar is. Met het wetsvoorstel van Donner wordt een snellere aanpak mogelijk, namelijk als naar het oordeel van de Raad voor de Kinderbescherming het onbedreigd opgroeien van een minderjarige wordt belemmerd.De ouders kunnen dan bijvoorbeeld de opdracht krijgen een opvoedingscursus te volgen. Doen ze dat niet, dan kunnen sancties worden opgelegd of kunnen de kinderen alsnog onder toezicht worden geplaatst. Door eerder ingrijpen mogelijk te maken, hoopt Donner problemen zoals huiselijk geweld tegen en moord op kinderen te voorkomen. „Als er sprake is van ernstige bedreiging van de opvoeding van een kind, moeten we sneller ingrijpen en de problemen niet alleen aanpakken als ze te erg zijn geworden”, aldus de bewindsman.
De PvdA is groot voorstander van eerder ingrijpen, liet Tweede Kamerlid Kalsbeek vrijdag in een reactie weten. „Het zal tijd worden. Als staatssecretaris wilde ik dit in 2001 al regelen, maar ik zat er te kort.” Ze vindt wel dat er flink meer hulpaanbod moet komen om de plannen te laten slagen. „Er zijn nu al wachtlijsten voor de jeugdzorg, dus er moet zeker meer geld bij.” Ook is ze er nog niet helemaal uit wie de beoordeling moet geven. Dat kan de Kinderbescherming zijn, maar ook het Bureau Jeugdzorg.
In gedwongen abortussen of anticonceptie, zoals bepleit door de Rotterdamse wethouder Van den Anker (Leefbaar Rotterdam), ziet Donner niets. „Dan schiet je je doel voorbij.”
De bewindsman bereidt ook een wetsvoorstel voor dat officieren van justitie in staat stelt eerder op te treden tegen overlast in buurten, zei hij vrijdag. De officier kan relschoppers aanwijzingen geven over hun gedrag. Hij kan eventueel een contactverbod of een straatverbod opleggen.