Binnenland

„Beterschap met uw grote teen”

In een klein zaaltje in de Nederlands gereformeerde Jeruzalemkerk in Utrecht zitten twintig staatkundig gereformeerde jongeren - achttien jongemannen, twee dames. Geschaard aan de voeten van de voorzitter van de christendemocratische jongerenorganisatie. Doel: training in het debat. „Jullie willen de koningin weg doen? Schánde!”

Gijsbert Wolvers
24 February 2006 14:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:30
De 'premier'toont tijdens het debat van de SGP Debating Society met zijn handen het harmonika-effect van hard rijden op de snelweg. Trainer Ronald van Bruchem (r.) luistert toe. Foto Erik Kottier
De 'premier'toont tijdens het debat van de SGP Debating Society met zijn handen het harmonika-effect van hard rijden op de snelweg. Trainer Ronald van Bruchem (r.) luistert toe. Foto Erik Kottier

De SGP-jongeren werpen zich sinds het vorige najaar op het debat. Zij volgen vele hbo- en universitaire studenten na, die zich op speciale debatingclubs oefenen in de kracht van het argumenteren. Deze clubs houden onderlinge en externe wedstrijden.Zo hadden afgelopen zaterdag de Nederlandse kampioenschappen plaats. Winnaars waren Lars Duursma en Sharon Kroes, die beiden al Europees en wereldkampioen werden. Internationaal zijn er de Wereldkampioenschappen Parlementair Debatteren en Debatteren over het Beleid.

Avondvoorzitter Albert van der Veer noemt Kolossensen 4 vers 6 een debattraining in het klein. „Ons woord moet niet afstotend zijn, maar betrokken op de ander. Dat het met zout besprengd moet zijn, houdt in dat we in het debat duidelijke afwegingen moeten maken.”

Humor
De 25-jarige student rechten en management Ronald van Bruchem, die als voorzitter van het CDJA veel ervaring heeft met debatteren, neemt het woord. Eerst een korte inleiding op de theorie. „Dertig procent van de communicatie is inhoud, 70 procent is non-verbaal: of je een keer lacht, of je humor gebruikt en de goede kleren aan hebt. Goede voorbereiding, verdieping in de eigen en de tegenargumenten is heel belangrijk, blijf hameren op een of twee hoofdredenen en gebruik voorbeelden.”

Dan gooit hij de SGP-jongeren in het diepe. „De maximumsnelheid op snelwegen moet terug naar 80 kilometer per uur.” De groep gaat in vieren. „Let op twee dingen: je spreektempo mag niet te hoog zijn, en gebruik je handen.”

Na een korte voorbereiding ontstaat een stroperig debatje tussen de ’regering’ en de ’oppositie’, over harmonika-effecten, en de scheikundige verbranding van brandstoffen. Pas als ’minister’ Dirk-Jan zich erin mengt, wordt het leuk. „Ik woon langs de snelweg. De geluidsoverlast daarvan is niet prettig. Ik slaap ’s nachts met mijn raam dicht vanwege het lawaai.” Het oppositielid stottert: „Ja, dat is echt vervelend voor je”, maar kan zijn punt niet meer maken.

„Het leek wel een begrafenis”, oordeelt Van Bruchem bij de evaluatie. „Pas toen Dirk-Jan zijn voorbeeld gaf, werd de discussie gepassioneerder. Maar de regering had best meer mogen inzoomen op de 5000 tot 10.000 doden die fijnstof veroorzaakt”, zo analyseert hij een gemiste kans.

Ali B.
De tweede ronde wordt al levendiger. ’Premier’ Willem Lambooij verdedigt het kabinetsvoorstel om het koningshuis af te schaffen. „Onze koningin doet een wandelingetje op Koninginnedag, danst met Ali B., en als ze het niet eens is met een wet, treedt ze even af en tekent ze ’m niet. Het koningschap heeft geen functie. Schaf het af.” Zijn handen komen niet uit zijn zij.

’Oppositieleider’ Albert van der Veer toont zich gekrenkt door het voorstel. „Ik voel me aangetast tot in het diepste van m’n grote teen. Nederland kent veel groepen, zuilen. Onze koningin gaat om met moslims en christenen. Ze is er voor héél Nederland.” Getergd gaat hij zitten.

„Beterschap met uw grote teen”, smaalt Doriene Mauritz, om vervolgens te poneren dat koningen niet per definitie geschikte opvolgers voortbrengen. De oppositie brengt vervolgens in dat adellijke figuren geschikte troonopvolgers voortbrengen en dat prins Willem-Alexander veel heeft geleerd. „Ook van de fouten van z’n moeder.” Hier en daar wordt gegniffeld. Een regeringslid: „Ik heb niet de indruk dat Máxima van adellijke komaf is.” De oppositie scoort weer een puntje met de opmerking dat een president sowieso subjectief is. Eén ’Kamerlid’ probeert demagogie uit: „De koningin is voor ons allemaal. Willen jullie die weg doen? Schánde!” brult hij.

Van Bruchem is in zijn nopjes met de vertoning. Hij signaleert slechts twee gemiste kansen „De oppositie zei: Jullie willen de invloed van de koningin afpakken? Dat suggereert dat zij inderdaad veel invloed heeft. Die kans heeft de regering laten liggen. De oppositie had kunnen zeggen: Wat wil de meerderheid van de Nederlanders eigenlijk?”

Turkije
Na de pauze komen de stembriefjes eraan te pas. ”Turkije moet bij de Europese Unie”, mag de regering, voorheen oppositie, verdedigen. De tien toeschouwers stemmen allemaal rood. „Da’s reuze lastig voor de oppositie, want die kan alleen maar verliezen”, stelt Van Bruchem.

Dat blijkt. De 18-jarige Teus de Koning poneert als een geboren volksmenner dat Turkije erbij moet omdat Nederland anders vanwege de dreigende Chinese dominantie op het wereldtoneel straks een „spleetogige koning” krijgt. „Het geld dat we in Turkije investeren, krijgen we dubbel terug.”

’Oppositieleider’ Geerlof de Jong probeert het duchtig: Turkije schendt de mensenrechten, verzwijgt de genocide op de Armeniërs in 1915-1917, gooit beledigers van het leger in ’t gevang.

Albert van der Veer laat z’n grote teen thuis, maar probeert het nu met een slogan: „Turkije, JEP. De J staat voor juridisch: Europa kan de mensenrechtensituatie juist verbeteren, de E voor economisch, want Turkije is een groot en economisch sterk land, en de P voor Politiek. Wij hebben Turkije nodig voor de vorming van een machtsblok.” Het publiek vindt de regering overtuigend: drie mensen stemmen nu voor.

CDA
Als laatste komt een gewraakte stelling: ”SGP en CU moeten opgaan in het CDA”. Vijf stemmers blijken voor, vijf tegen. De oppositie heeft hier merkbaar vaker over nagedacht: de verschillende grondslagen komen naar voren, de kans op nieuwe afsplitsingen, SGP-leider Van der Vlies verdwijnt naar de achterste banken van de CDA-fractie én de SGP en de CU zouden uitsluitend getuigenispartijen zijn.

De regering verzuimt de oppositie hierop te tekkelen, maar zwoegt: Bij de vorming van het CDA zijn geen nieuwe partijen ontstaan -ook een foutje: want EVP en RPF ontstonden-, de SGP kan toch niet alle commissievergaderingen bijwonen, en, zegt Marga van den Brink: „De SGP zou met haar hoeveelheid leden veel invloed in het CDA kunnen uitoefenen. De SGP-jongeren hebben wel 14.000 leden, het CDJA nog geen 10 procent ervan”, sneert ze impliciet naar Van Bruchem.

Deze toont zich tevreden. „Twee stemmen geswitcht, dat betekent dat de oppositie het goed heeft gedaan. Probeer vanuit je hoofdideaal te communiceren. Blijven oefenen, dat is belangrijk.”

En dat doen de SGP-jongeren. In mei strijdt de SGP Debating Society van Utrecht tegen de Rotterdamse afdeling om de SGP Jongeren Debatbokaal.

Meer informatie: www.sgpj.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer