Lucht schoner dan gedacht
DEN HAAG - Nederland heeft veel minder last van luchtvervuiling dan tot nu toe is aangenomen. Zowel in steden als op het platteland zit minder roet en fijn stof in de lucht dan gedacht.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu is blij met de gegevens. Toch zal hij ingezet beleid om luchtkwaliteit te verbeteren, niet aanpassen.Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) zal het nieuws volgende week presenteren. Medewerkers van het bureau zetten de laatste gegevens nu op een rij.
Het verschil tussen eerdere aannames en de praktijk is het grootst op het platteland. Met name in Noord-Brabant en Limburg is de situatie minder ernstig dan gedacht. Eerdere kaarten toonden aan dat deze provincies onder een deken van luchtvervuiling lagen. De problemen blijken zich te beperken tot drie gebieden, namelijk waar grote steden zijn en waar veel intensieve veehouderij is. Het overgrote deel van het platteland voldoet in tegenstelling tot eerdere onderzoeken wel aan de wettelijk gestelde normen over luchtkwaliteit.
Ook in de Randstad en in andere steden is de luchtvervuiling minder dan gedacht, maar daar vindt wel overschrijding van wettelijk vastgestelde normen plaats. De mate van overschrijding zal volgende week bij de presentatie van het rapport bekend worden.
„Dit is waanzinnig goed nieuws”, zo zei een woordvoerster van staatssecretaris Van Geel van Milieu vanmorgen in een eerste reactie. Van Geel heeft voor verbetering van de luchtkwaliteit 900 miljoen euro uitgetrokken. Volgens de woordvoerster van de bewindsman blijven aangekondigde maatregelen nodig. Deze zouden vooral effect hebben in de Randstad, waar de vervuiling nog steeds te groot is.
Een lagere concentratie van vervuilende stoffen boven de steden betekent wel dat Nederland op termijn gemakkelijker kan voldoen aan internationale uitspraken over het terugdringen van vervuiling. Mogelijk zullen ook vele bouwprojecten die sinds twee jaar stilliggen vanwege overschrijding van normen, weer gestart kunnen worden.
De verklaring voor het verschil in cijfers ligt volgens de woordvoerster van Van Geel in verfijndere meetmethoden. Tegenwoordig wordt op meer plaatsen gemeten en ook de apparatuur is verbeterd. Ook zouden eerdere maatregelen tegen luchtvervuiling effect kunnen hebben.
Staatssecretaris Van Geel werkt verder aan een labelsysteem waarop is te zien hoe vervuilend auto’s zijn. Automobilisten moeten straks achter hun voorruit een label plaatsen of een sticker op hun nummerbord voeren. Daarop moet in één oogopslag te zien zijn hoeveel vervuilende stoffen een auto uitstoot.
Het systeem kan gemeenten helpen die vervuilende auto’s uit binnensteden willen weren.
Ook de vijf gemeenten die proeven gaan houden met gedifferentieerde parkeertarieven hebben baat bij dit systeem. Deze gemeente willen vervuilende auto’s meer parkeergeld laten betalen dan schone auto’s.
Volgens een woordvoerder van Van Geel kan het systeem binnen enkele maanden gereed zijn.