Binnenland

„Religie vaak onjuist neergezet”

AMSTERDAM (ANP) - Het debat over de islam wordt in Nederland gevoerd op basis van een achterhaalde opvatting van wat religie is. Dat zei dr. Peter van Rooden dinsdag in zijn Amsterdamlezing, georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

22 February 2006 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Van Rooden is onderzoeker bij het onderzoekscentrum Religie en Samenleving aan de UvA. „De godsdienst wordt doorgaans neergezet als ons verleden: een collectieve religie vol verplichtingen waar mensen niet voor kiezen, maar die hun wordt opgelegd en die geen respect heeft voor individuele ontplooiing”, zei hij. Voor moderne „gelovigen”, ook moslims, is godsdienst volgens hem echter iets geworden wat men zelf vormgeeft, waar men zelf over nadenkt en wat het eigen zelf tot uitdrukking moet brengen.„Je moet het voelen, je moet ervoor kiezen, je moet erover nadenken. Religieuze autoriteit is hier duidelijk aan het verschuiven”, aldus Van Rooden. „Mensen zetten hun eigen islam in elkaar, vooral door gebruik te maken van internet.”

Dat levert volgens hem niet per se liberale moslims op. „Het kan er ook toe leiden dat iemand in z’n eentje een moorddadige islam in elkaar timmert. Maar ook zij die zeggen dat ze zich conformeren aan de orthodoxe islam zijn individualisten, voor wie zelfverwerkelijking belangrijker is dan integratie in een sociaal verband.”

Van Rooden is van mening dat het immigratiedebat ten onrechte wordt beheerst door opvattingen over de islam als een godsdienst die niet modern is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer