Binnenland

Delfzijl: baantjesverdelers en belangenbehartigers

DELFZIJL (ANP) – Met de benoeming van C. Waal (PvdA) tot interim–burgemeester beschikt Delfzijl na het aftreden van partijgenote burgemeester Appel vorige week, snel weer over een eerste burger. Maar de problemen in de veelgeplaagde Groningse havenstad behoren allerminst tot het verleden, aldus betrokkenen. Volgens hen zal Waal er een stevige dobber aan hebben de totaal verziekte ambtelijke en bestuurlijke cultuur in de havenstad te veranderen.

21 February 2006 16:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Vriendjespolitiek. Een ’apparatsjik’, van baantjesverdelers en belangenbehartigers. Het ’Sicilië aan de Eems’. Burgemeester Appel haalde na haar vertrek fors uit naar de ambtenarij en wethouders in Delfzijl. Twee jaar lang had ze haar best gedaan om een cultuuromslag te bewerkstelligen in Delfzijl, maar na een ’keiharde coup’ door haar eigen wethouders vond ze het welletjes. Ze hield de eer aan zichzelf.Hoogleraar staatsrecht D. Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen herkent de problematiek, maar wil niet spreken van vriendjespolitiek. Elzinga trad samen met collega A. Dölle op als bemiddelaar na het aftreden van VVD–burgemeester Haaksman in 2003. „Wat ons opviel was dat de bindingen in politiek Delfzijl op z’n zachtst gezegd heel bijzonder waren. De omloopsnelheid in de gemeenteraad is laag. Afgetreden wethouders nemen weer plaats in de gemeenteraad".

Volgens Elzinga lukt het deze uitgerangeerde bestuurders niet om voldoende distantie te houden. „De dossierkennis van deze mensen is te groot", verduidelijkt hij. „In Delfzijl kan dat zeker een nadeel zijn". De hoogleraar pleit daarom voor een ingrijpende vernieuwing in de gemeenteraad van Delfzijl, teneinde de gewenste cultuuromslag te bewerkstellingen.

„Je reinste flauwekul", reageert raadslid J. Menninga. De PvdA’er trad in 1998 af als wethouder, maar keerde als fractievoorzitter terug in de gemeenteraad. „In 2002 waren vijftien van de 21 raadsleden nieuw. Je ziet wat zij ons voor plezier bezorgd hebben". Menninga houdt vol dat Delfzijl geen bestuurlijk probleem kent. „Het gaat erom dat je de juiste mensen op de juiste plaats zet".

Gemeenteraadslid A. de Kruiff (Gemeentebelangen) vindt dat „alles over Delfzijl langzaamaan wel gezegd is". De Kruiff, in het dagelijks leven advocaat, belandde in 2003 in de gemeenteraad. Hij wilde voor die tijd geen raadslid worden, omdat hij het ’afbreukrisico’ te hoog achtte. „Na de crisis in 2003 kwam er een plaats vrij. Ik dacht: nu kan het wel".

Dat bleek niet het geval. Begin 2005 werd De Kruiff, na later breek ten onrechte, beschuldigd van verkrachting door een oud–partijgenote. Het raadslid stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. „Het feit dat de commissaris van de koningin en minister Remkes persoonlijk toezicht gaan houden zegt voldoende denk ik".

Alle betrokkenen hebben echter goede hoop dat de nieuwe burgemeester Waal de juiste man op de juiste plaats is. „Hij verdient alle credits", aldus De Kruiff. „Een uitstekende keuze", zegt Menninga. „Een man met een geweldige drive, een echte teamplayer", weet Elzinga. „Ik zou zeggen: benoem hem niet voor een jaar, maar voor langer".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer