Eis van 15 jaar celstraf voor moord op schrijver
ARNHEM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor het gerechtshof in Arnhem vijftien jaar cel geëist tegen een 38–jarige man voor moord op zijn echtgenoot, de sciencefictionschrijver Paul Harland. De schrijver werd op 17 juni 2003 in zijn huis in Tiel dood op bed gevonden met een plastic zak over zijn hoofd. Bij de sectie bleek dat hij was gestikt en dat hij bovendien minstens acht slaappillen in zijn maag had. Een afscheidsbrief in slecht geschreven Engels lag in het huis.
Het OM stelt dat de 38–jarige T.D. de slaappillen via het eten heeft toegediend en er vervolgens alles aan heeft gedaan om de dood van Harland op een zelfmoord te laten lijken. Justitie denkt dat D. wilde voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning zou kwijtraken, omdat de schrijver van hem wilde scheiden. Bovendien kon hij rekenen op de nalatenschap van de schrijver.In eerste aanleg eiste justitie een celstraf van veertien jaar cel en veroordeelde de rechtbank D. tot twaalf jaar. Het OM vond echter reden genoeg om een straf te eisen die hoger is de eis in eerste aanleg.
Zo leek de afscheidsbrief volgens justitie qua stijl meer te passen bij de Bosnische afkomst van D. dan bij Harland, die het Engels toch goed beheerste. Andere aanwijzingen voor moord ziet de aanklager in dreigmails aan Harland die een zogenaamd motief voor zelfmoord moesten vormen, maar die waren getikt op computers in het huis van het echtpaar in Tiel en vanaf het werk van D. Tenslotte organiseerde D. op de dag van de crematie alweer een seksfeest en zette hij in een contactadvertentie op internet dat hij een nieuwe huwelijkspartner zocht.
Zo helder als het voor justitie is dat het om moord gaat, zo duidelijk is het voor advocaat G. Spong dat H. zelfmoord heeft gepleegd. Om dat te onderstrepen verwees hij naar het laatste boek van Harland, The Hand that Takes. Dat boek zou volgens Spong vol met autobiografische verwijzingen zitten, waarbij de hoofdpersoon uiteindelijk ook zelfmoord pleegt. Bovendien zou Harland een fascinatie hebben gehad voor een Japanse schrijver die zelfmoord pleegde.
Verder stelt Spong dat de vermeende motieven voor moord niet opgaan. D.’s ouders in Sarajevo zouden geld zat hebben zodat de nalatenschap geen rol speelde. De bedreigde verblijfsvergunning was evenmin een drijfveer, want D. wilde helemaal niet in Nederland blijven. Op de avond waarop de schrijver overleed zou D. bovendien een alibi hebben doordat hij op een homo–ontmoetingsplaats zou zijn geweest.
De uitspraak van het gerechtshof is waarschijnlijk over twee weken.