Binnenland

Emiel met mama op verkiezingscampagne

ROTTERDAM - „Niet leuk. De manier waarop ze je coupé binnen komen vallen zonder zich voor te stellen… En inhoudelijk? Overdreven. De bekwaamheid van bestuurders lijkt me belangrijker dan de vraag of er precies evenveel vrouwen als mannen in de politiek zitten.”

Van onze verslaggever
20 February 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Treinreiziger Frank heeft weinig goede woorden over voor de actie om meer vrouwen in de gemeenteraden te krijgen. Twee weken lang reizen vrouwelijke raadsleden met de trein door het land. Ze gaan met reizigers in gesprek over wat zij beschouwen als de noodzaak om meer vrouwen in het gemeentebestuur te krijgen.Aan de actie doen vrouwelijke raadsleden uit tien gemeenten mee. De treinestafette startte maandagmorgen in Rotterdam. Burgemeester Opstelten gaf het startsein.

De lobby op de rails maakt deel uit van de tiendaagse campagne die minister De Geus van Sociale Zaken vandaag startte om meer vrouwen in de raad te krijgen. Het aandeel van vrouwen in gemeenteraden stagneert, en de minister vindt dat zorgelijk. Na de verkiezingen in 2002 bleek 24 procent van de gemeenteraadsleden vrouw te zijn. Minister De Geus streeft naar 45 procent vrouwen in de raad in 2010.

Veel vrouwelijke raadsleden zeggen moeite te hebben met het combineren van raadswerk met een baan en zorgtaken. De minister hoopt dat de verhoging van de kinderopvangtoeslag per 1 januari dit jaar helpt om die combinatie te vergemakkelijken.

Een kandidaat van de Rotterdamse VVD-lijst, met Emiel in de wandelwagen, vertelt hoe druk haar leven is: „Vier kinderen, m’n man en ik allebei een fulltime baan, dus het is een gékkenhuis. Ik ben vooral in het weekend moeder.” Ze wil wél in de raad. Emiel slaapt rustig verder als zijn moeder even later het wagentje door het gangpad van de trein manoeuvreert. Op campagne.

In de trein is het vanwege de vakantie niet druk. En op het perron luistert niemand naar burgemeester Opstelten. Volgens hem brengen vrouwen extra kwaliteit in het bestuur. De vrouwelijke raadsleden juichen; de treinreizigers lopen haastig voorbij. „Wie is het niet met me eens?” probeert Opstelten. Een voorbijstormende man steekt snel zijn hand op.

Een raadslid van GroenLinks raakt slaags met conducteur Kees. „Het gaat mij om de inhoud, niet om de vraag of er genoeg vrouwen besturen”, zegt Kees.

„Vrouwen staan anders in de maatschappij”, probeert het raadslid.

„Ja, dat moeten we ook vooral zo houden”, meent de conducteur. Het raadslid gaat fel tegen hem in, maar vervalt al gauw in partijpropaganda: „Mensen verdienen schone lucht”, leest ze voor vanaf een folder.

„Dat willen mannen ook”, weet Kees.

Meer raadsleden zijn vooral voor hun partij bezig. Dat leidt bij reizigers tot verwarring. Gramstorig kijken ze op als de schuifdeur van hun coupé alweer opengetrokken wordt.

Positieve reacties zijn er ook. „Nederland scoort laag op emancipatiegebied”, zegt een reiziger. „De gelijkheid moet beter.” Wat erdoor zal veranderen in de politiek, kan hij niet vertellen. „Tijdens mijn managementopleiding leerde ik dat vrouwen het helemaal niet zo anders doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer