Economie

Vogelgriep breidt zich uit in Europa

AMSTERDAM - De vogelgriep grijpt in Europa om zich heen. De ziekte breidde zich zondag in Duitsland uit naar het vasteland. Bondskanselier Merkel noemt de situatie ernstig. In het noorden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern werd het virus H5N1 gevonden in een buizerd en een zilvermeeuw.

Redactie economie
20 February 2006 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:29
ATHENE – Een pauw in een park in de Griekse hoofdstad Athene. In een hok, want de vogelgriep rukt op in Europa. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat in Nederland dode vogels worden aangetroffen, besmet met het H5N1 virus. Foto: EPA
ATHENE – Een pauw in een park in de Griekse hoofdstad Athene. In een hok, want de vogelgriep rukt op in Europa. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat in Nederland dode vogels worden aangetroffen, besmet met het H5N1 virus. Foto: EPA

Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in Duitsland op 81. Het virus werd voor het eerst gevonden op het nabijgelegen eiland Rügen in de Oostzee.Op Rügen worden intussen eenden, ganzen en kippen afgemaakt, aldus minister Till Backhaus van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het gaat vermoedelijk om duizenden dieren. Het eiland is tot rampgebied verklaard omdat de lokale autoriteiten de berging van dode vogels niet meer op eigen kracht aankunnen.

De deelstaat heeft besloten tot de ingrijpende maatregel om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te houden. „We hebben te maken met een extreem gevaarlijke situatie”, zei Backhaus. Bondskanselier Angela Merkel bracht een onverwachts bezoek aan het getroffen gebied.

In eerste instantie worden vogels in de directe omgeving van de vindplaatsen geruimd. Op Rügen zijn 800 pluimveehouderijen met meer dan 400.000 dieren. Merkel beloofde extra financiële hulp. De komende drie weken zijn diertransporten van het eiland verboden.

De deelstaatregering heeft het leger ingeschakeld om een verdere verspreiding te voorkomen. Een eenheid van de Bundeswehr heeft de gebieden afgegrendeld waar de afgelopen week besmette dode vogels zijn gevonden. Voertuigen worden bij het verlaten van het eiland grondig ontsmet.

Het Franse ministerie van Landbouw bevestigde het gevaarlijke virus in een wilde eend te hebben gevonden. Nog eens vijftien gestorven wilde vogels worden getest op de ziekte. Frankrijk is de grootste pluimveeproducent van de EU en ligt op een kruispunt voor trekvogels.

Minister Bussereau van Landbouw liet weten dat vanaf woensdag 900.000 stuks pluimvee worden gevaccineerd. Het virus is alleen nog maar opgedoken bij wilde vogels en daarom heeft Parijs nog geen plannen om over te gaan tot massale vernietiging van dieren.

Inmiddels is het H5N1-virus in zes landen van de Europese Unie aangetroffen. Dit weekeinde werden twee nieuwe gevallen in Oostenrijk gemeld. In Italië zijn al zestien gevallen bekend. Na het zuiden is het virus ook gevonden in de centrale provincie Umbrië.

In Italië is een nieuw geval van de gevaarlijke variant van vogelgriep vastgesteld. Testen hebben uitgewezen dat een dode wilde eend die in de centraal gelegen provincie Umbrië is gevonden, besmet was met het virus H5N1. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag laten weten.

Het is het tiende bevestigde geval van H5N1 in Italië. Eerder werd het virus aangetroffen bij negen zieke zwanen op Sicilië en in de zuidelijke regio’s Calabrië en Apulië.

Pluimveehouders zijn in grote problemen gekomen omdat consumenten minder kip kopen uit vrees voor vogelgriep. In Italië is de verkoop van kip met 70 procent teruggelopen. In de pluimveeverwerkende sector zijn daardoor tienduizenden mensen werkloos geworden.

De dierentuin van de Egyptische hoofdstad Caïro is zondag gesloten, nadat bij zes van de 83 vogels die er onlangs overleden de vogelgriepvariant H5N1 is geconstateerd. Vijvers in de dierentuin zijn ontsmet en 563 vogels zijn afgemaakt. De dierentuin ligt in de stad Gizeh, tegenover Caïro aan de andere kant van de Nijl.

Landbouwminister Amin Ahmed Abaza gaf opdracht tot de sluiting. Gevaarlijker dan de vogels in de dierentuin zijn echter de kippen die veel Egyptenaren op daken en balkons in de steden houden, aangezien het van belang is contacten tussen mensen en vogels zo veel mogelijk te vermijden, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer