Binnenland

Raadsels rond Schipholbrand

SCHIPHOL - Stichtte de 23-jarige Libiër Achmed al-J. expres brand in zijn cel op Schiphol? Het openbaar ministerie denkt van wel, de verdediging zegt dat er geen enkel bewijs voor is.

Van onze verslaggever
17 February 2006 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Dat bleek donderdagmorgen bij de rechtbank op Schiphol, waar een pro-formazitting tegen de Libiër plaatshad. De brand in de nacht van 26 op 27 oktober kostte elf illegalen in het gevangeniscomplex het leven. Vijftien andere illegalen raakten door het vuur gewond. Het verzoek van de verdediging om Al-J. vrij te laten wees de rechtbank af.Het openbaar ministerie klaagt de man aan voor opzettelijke brandstichting. Officier van justitie mr. M. Veneberg meldde dat er sporen van twee „primaire brandhaarden” in de cel van de verdachte zijn gevonden. Hij zat in zijn eentje in cel 11 in unit K. van het detentiecomplex.

De ene brandhaard bevond zich volgens het OM op het bovenste deel van het stapelbed van de verdachte. De tweede brandhaard werd aangetroffen in een prullenbak. Daar was het deksel van af.

De aanklaagster kwam ook met een verklaring van een medegedetineerde van Al-J. Die zei dat de verdachte heeft gezegd dat hij zo zijn redenen had om brand te stichten in zijn cel.

Advocaat R. Ketwaru, raadsman van de Libiër, stelde dat het OM „geen enkel bewijs” heeft dat zijn cliënt de brand opzettelijk heeft veroorzaakt. „De man is eerder slachtoffer dan dader. Het OM heeft mijn cliënt als zondebok uitgekozen.”

De verdachte zelf zegt hij op bed lag te roken en dat hij zijn gedoofde peuk richting de prullenbak schoot. In de nacht schoot hij wakker door vuur in zijn cel.

Advocaat Ketwaru noemde de verklaring van de medegedetineerde over een bekentenis van de Libiër „absoluut ongeloofwaardig.” Ketwaru: „Deze getuige is in de war. Hij zegt bijvoorbeeld dat men hem probeert te vergiftigen en heeft het over een broodje kalkoenfilet dat niet deugt.”

De raadsman keerde zich tegen de stelling van het OM dat witte brandvlekken bij het bed van de verdachte erop wijzen dat de brand daar is ontstaan. Ketwaru verklaarde dat er ook op andere plekken in de cel en eveneens in andere cellen in het complex witte vlekken zijn aangetroffen.

Harde noten kraakte de advocaat over de hulpverlening die na de eerste brandmelding op gang kwam. Zo stonden zes brandweerwagens aanvankelijk voor de verkeerde deur.

De verdachte zelf zei vrijdagmorgen psychisch te lijden als gevolg van zijn geïsoleerde verblijf in een cel op dit moment.

Ook zegt hij last te hebben van tintelende vingers en bonzen in zijn hoofd.

Het OM kondigde vrijdagmorgen nadere onderzoeken aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer