Binnenland

„Bedreigde agent moet meteen alarm slaan”

DEN HAAG - Agenten die worden bedreigd, moeten zo snel mogelijk alarm slaan binnen de politieorganisatie.

Van onze verslaggever
16 February 2006 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Dat betoogde criminoloog dr. Frank Bovenkerk woensdag in Den Haag op een congres over geweld tegen de politie. Samen met andere wetenschappers van het Willem Pompe Instituut deed hij recent onderzoek naar bedreigingen van onder meer agenten en magistraten. Uit het onderzoek lijkt geconcludeerd te kunnen worden dat bedreigingen in sommige beroepsgroepen de laatste jaren zijn toegenomen.Bovenkerk is er „diep van overtuigd” dat de beste weg is dat bedreigde agenten „onmiddellijk” weerstand moeten bieden aan intimidaties en alarm moeten slaan binnen de politieorganisatie. „Op die manier deel je je probleem met anderen en zul je minder snel toegeven aan bedreigingen.”

Het is de wetenschapper opgevallen dat de politietop stelt dat het niet zo vaart loopt met bedreigingen, terwijl agenten op de werkvloer met veel verhalen komen. Bovenkerk spreekt van een „heel frappant verschil.”

Er is een grote variatie in de ernst van de bedreigingen. „Dat varieert van scheldpartijen tot acties waarbij criminelen met wapens onder hun jas tegenover de woning van een agent staan.”

Sommige bedreigingen kunnen een grote impact hebben op betrokkenen. „Mensen kunnen er compleet aan onderdoor gaan.”

In vrijwel alle gevallen wil de bedreiger dat de agent iets nalaat. „Je kunt denken aan voetbalsupporters die eisen dat een politieman zich minder actief met hen bemoeit.”

Onderzoek in Amerika wijst uit dat misdadigers die daadwerkelijk een -politieke- moord plegen, van tevoren geen bedreigingen uiten aan het adres van het slachtoffer. Daarentegen leiden de meeste bedreigingen niet tot een concrete actie. „In zijn algemeenheid geldt: blaffende honden bijten niet”, aldus Bovenkerk.

De invoering van de bestuurlijke boete zal leiden tot meer geweld, omdat de gemeenteambtenaren die de boete opleggen niet hooggeschoold zijn en niet zijn getraind op conflictbeheersing. Dat krijgt de politie vervolgens op haar bord, omdat die moet ingrijpen als de situatie uit de hand loopt. Dat zei voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) woensdag namens de politievakbonden.

Gemeenten mogen straks bestuurlijke boetes opleggen voor kleine overtredingen zoals wildplassen, graffiti en fietsen op de stoep. Het wetsvoorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer