Nederlander beweegt nog te weinig
Ondanks een lichte stijging van het aantal sporters, blijft de Nederlander nog te veel in zijn luie stoel zitten.
Dat blijkt uit het jongste nummer van ”Index”, het tijdschrift van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Mensen zijn steeds minder gaan bewegen en dat is slecht voor de gezondheid, stelt prof. dr. H. Kuipers, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, in het blad. Gebrek aan beweging speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, suikerziekte, botontkalking en spierzwakte.
Nederlanders zijn een tikkeltje meer gaan sporten. In 2001 sportten ruim 6 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder. Daarmee is het aantal sporters tussen 1997 en 2001 licht toegenomen. Een kwart van de sporters is vijf uur of meer per week bezig. De overigen zijn een tot vijf uur per week actief.
In 2000 beoefende de helft van de Nederlanders van 12 jaar en ouder ten minste een uur sport per week. Ook trok de helft van de Nederlanders ten minste een uur per week de wandelschoenen aan; 42 procent stapte op de fiets voor die tijdsduur. De cijfers wijken nauwelijks af van de statistieken in de jaren daarvoor.
Het beweegpatroon is daarmee stabiel, maar volgens de gangbare norm voor gezond bewegen onvoldoende, concludeert het CBS. De toenemende aandacht voor een actieve leefstijl in de afgelopen jaren lijkt nog maar weinig effect te hebben.
Nog altijd leven mannen ongezonder dan vrouwen. In 2000 kwamen roken, overmatig drinken en overgewicht bij mannen meer voor. Wel worden de verschillen kleiner. Zo stopten in het afgelopen decennium relatief meer mannen dan vrouwen met roken. Bovendien is bij vrouwen het percentage personen dat alcohol nuttigt sterker gestegen dan bij mannen.