Binnenland

„Strenge regels hebben averechts effect”

ROTTERDAM - Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van internetverslaving bij hun kinderen. Die hoopvolle boodschap geeft onderzoekster dr. Regina van den Eijnden graag aan opvoeders mee. „Er is nog een kleine inhaalslag mogelijk.”

Ewout van der Staaij
15 February 2006 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:28
VAN DEN EIJNDEN …behoefte aan voorlichting…
VAN DEN EIJNDEN …behoefte aan voorlichting…

De onderzoekster van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) presenteert woensdagmiddag in Rotterdam een onderzoek naar het internetgedrag van jongeren tussen de 13 en 15 jaar.De studie kent een aantal opvallende resultaten: jongeren die vaak op internet zitten, lopen grote risico’s op het krijgen van depressieve klachten. Ook zijn hun schoolprestaties niet om over naar huis te schrijven. Jongeren kruipen ook vaker achter de computer als hun ouders zich niet met het internetgedrag bemoeien, of juist heel streng zijn.

Over welke conclusie bent u het meest verbaasd?
„Het valt mij met name op dat twee opvoedingsstijlen een negatieve invloed op het gedrag van kinderen hebben. Aan de ene kant zijn er ouders die de kinderen aan hun lot overlaten. Aan de andere kant zien we opvoeders die strenge regels hanteren. Het heeft me verbaasd dat juist kinderen met strenge regels thuis vaker achter de computer kruipen. Blijkbaar heeft die houding van ouders een averechts effect en zoeken kinderen uit frustratie juist hun grenzen op. De middenweg blijkt de beste te zijn.”

Uit deze studie komt naar voren dat huisregels wel degelijk effect hebben.
„Inderdaad, maar dan heb ik het met name over ouders die milde regels stellen. Het is zeker van belang dat ouders interesse tonen in het internetgedrag van hun kinderen, door er bijvoorbeeld over te praten. Het kan niet de bedoeling zijn dat een kind een hele dag achter de computer zit. Er moet ruimte blijven voor andere activiteiten.”

Veel ouders begrijpen niet wat hun kind achter de computer doet. Hoe is dat op te lossen?
„Deze achterstand zullen ouders ook niet makkelijk inhalen. Toch is er nog een kleine inhaalslag mogelijk. Ze moeten zich alleen niet volledig afsluiten voor de ontwikkelingen. Laten ouders betrokken blijven door regelmatig aan hun kinderen te vragen: Wat ben je aan het doen? Leg me eens uit wat er nu op de computer gebeurt? Nu hebben veel ouders vaak alleen een vaag gevoel dat hun kinderen erg lang achter het scherm zit.”

De laatste tijd klinkt de roep om een media-expertisecentrum. Is dat nodig?
„Op zich lijkt me dat een goed idee. Ouders hebben veel vragen. Juist over dit thema is op zich veel behoefte aan goede mediavoorlichting. Het grote probleem is alleen dat er ook aardig wat ouders zijn die weinig belangstelling hebben voor voorlichting. Maar juist hun kinderen zitten vaak lang achter de computer. Hoe we die groep ouders kunnen bereiken, weet ik niet.”

Veel jongeren zitten op msn. Wat vindt u daarvan?
„We moeten ons niet alleen focussen op msn. Uit dit onderzoek blijkt dat onlinecommunicatie leidt tot dwangmatig internetgebruik. Het heeft met name een negatief effect op een bepaalde groep jongens, die al bepaalde vormen van eenzaamheid vertonen. Deze jongens zijn ook vaak slachtoffer van onlinepesten. Dat is een groot probleem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer