Binnenland

Groep met onvolledige AOW groeit

VOORBURG (ANP) - Bijna een op de zeven inwoners van Nederland heeft op 65-jarige leeftijd geen recht op een volledige AOW-uitkering. Vooral allochtonen van de eerste generatie lopen het risico met hun oudedagsvoorziening onder het bijstandsniveau uit te komen.

14 February 2006 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Dat concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.Eind 2004 ontving nog 93 procent van de 65-plussers in Nederland een volledige AOW. Volgens CBS-onderzoeker M. Vergeer wordt deze groep kleiner, omdat tegelijkertijd 13 procent van de 15- tot 65-jarigen een onvolledige opbouw voor de volksverzekering had.

Dat voor relatief veel eerstegeneratieallochtonen de uitkering lager dreigt uit te vallen, komt voor een belangrijk deel doordat deze immigranten op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen. Autochtonen en de tweede generatie van immigranten hebben in de meeste gevallen een volledige AOW-opbouw.

Voor de AOW bouwt iedereen die legaal in Nederland woont rechten op tussen zijn 15e en zijn 65e. Wie voor de helft van deze periode in het buitenland woont, heeft recht op een halve AOW-uitkering. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken stelt in een reactie dat mensen die in Nederland onder het minimumniveau uitkomen, in aanmerking komen voor bijzondere bijstand van de gemeente.

Ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) constateert een stijgende lijn in het aantal mensen met een onvolledige opbouw voor de oudedagsvoorziening. In december 2005 werden in totaal circa 2,55 miljoen AOW-uitkeringen verstrekt. Hiervan was 15 procent -ruim 387.000-onvolledig.

Dit is veel meer dan het CBS telt, omdat de SVB zowel uitkeringen aan 65-plussers in Nederland als in het buitenland telt. Die laatste groep betreft niet alleen gepensioneerden aan de Spaanse Costa’s, maar juist ook veel teruggekeerde arbeidsmigranten.

De gemiddelde AOW-aanspraken blijken in Nederland voor immigranten uit landen zoals China, Irak, Afghanistan, Iran en Somalië het laagst, met een kleine 60 procent van de uitkering. Ook personen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst hebben vaak recht op een sterk verminderde uitkering. Gemiddeld komt hun AOW-recht uit op minder dan 70 procent. Bij mensen van Marokkaanse en Turkse origine zit het gemiddelde net onder de 80 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer